Val di Fiemme - lákavá směs pro lyžaře ze všech koutů Evropy

Slibují tři sta slunečných dní v roce, nabízejí množství kulinářských specialit a k hostům přistupují s mixem germánské pečlivosti a italské ledabylosti. Val di Fiemme jako jedna z výkladních skříní italské části Alp rok co rok hostí tisíce českých zimních turistů. Ale tahle část Dolomit láká i lyžaře z mnohem vzdálenějších koutů Evropy.

V hotelové restauraci horské chaty ve vesnici Varena snídá čtyřicet anglických studentek a jejich pedagogický doprovod. Ti, kteří své lyžařské výcvikové kurzy zažili v Peci pod Sněžkou, necelé dvě hodiny cesty od své školní budovy, si v duchu ťukají na čelo. V této místnosti jsem to evidentně jenom já. Svou zvědavost hasím dotazem, co že takovou sestavu přiválo až do údolí Val di Fiemme.

"Jsme škola z Brentu v severozápadním Londýně. Tenhle rok máme s sebou 43 studentek a já jsem ve Val di Fiemme už posedmé. Jezdíme sem každoročně na výslovné přání rodičů, kteří k nám své dcery dávají. Důvody jsou jednoduché - je tady krásně, lidé jsou přátelští a jde o tradiční zemědělskou oblast, extrémně odlišnou od prostředí, ve kterém žijí Londýňané. Takže se sem vracíme, i když to trvá až pětadvacet hodin, protože cestujeme autobusem," vysvětluje mi anglické pohnutky pro cestu do dalekých Dolomit vedoucí zájezdu Donna.

mapa
Zvětšit mapu: cesta do Val di Fiemme autem

A přidává: "Ve Francii je to drahé a přelidněné, jinde v Itálii to také není žádná láce. A tady najdete klid, vstřícnost a hlavně úžasné prostředí. My sem jezdíme i kvůli němu. Naše studentky běžně nevídají vedle svého domu krávy, koně, nevědí, jak to chodí na venkově."

To však podle Donny není vše: "Navíc se v tomhle přirozeném prostředí setkávají s kostely a jinými religiózními symboly. I to je důležité, nejsme tu jenom kvůli lyžování. A co je úžasné při sportovním výcviku - tady můžete strávit týden na úžasných sjezdovkách, aniž byste se vypravili na jedno místo dvakrát."

Charakteristika areálu - Val di Fiemme / ObereggenNadmořská výška: 860-2415 m
Počet a délka sjezdovek: 95 - 110 km
lehké / střední / těžké: 41 / 40 / 14
Lanovky / vleky: 34 / 11
Délka běžeckých tratí: 150 km
Internetové stránky: www.dolomitisuperski.com/fiemme

Oblibu Val di Fiemme mezi Angličany potvrzují i další autobusy s britskou poznávací značkou a volantem na pravé straně. Směs, o které Donna hovořila - tedy krása přírody, lidská vlídnost a kvetoucí zemědělství produkující voňavé salámy, chutné sýry i lahodné víno - žene na místní zasněžené svahy lyžaře ze všech světových stran.

Rozlehlost sjezdovek přesto zaručuje, že na nich nikdy není hlava na hlavě. To je spolu s poměrně přijatelnou cenou lanovek možná největší deviza italských Alp. Ale najdou se pochopitelně i vady na kráse.

Ceny skipasů - Val di Fiemme / Obereggencelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 45 eur / 40 eur (cca 1170 Kč / 1040 Kč)
dítě: 32 eur / 28 eur (cca 830 Kč / 730 Kč)týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 239 eur / 210 eur (cca 6200 Kč / 5460 Kč)
dítě: 167 eur / 147 eur (cca 4340 Kč / 3820 Kč)

A kdo jiný by je měl umět pojmenovat než běžec na lyžích Lukáš Bauer, který ve Val di Fiemme už dvakrát vyhrál prestižní seriál Tour de Ski?

"Na jedné straně údolí máte hnědou trávu, na druhé straně je zamrzlý sníh. Navíc se tady jezdí většinou na umělém sněhu. Na studené straně údolí je kromě toho strašná zima. Jde zkrátka o hodně velké kontrasty. Co se týče závodních tras, nepatří Itálie k mým oblíbencům. Co se týče dovolené, moře jednoznačně, a hory? Na sjezdovky asi ano," říká Bauer.

Nutno však podotknout, že při dobrém počasí je právě pro vyznavače běžeckého lyžování Val di Fiemme se svým areálem v obci Lago di Tesero ideálním zimním letoviskem.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Val di Fiemme / Obereggen na větší mapě
autor: jkb
Spustit audio