Vakcína proti prasečí chřipce dorazila na jih Čech

24. listopad 2009

Od pondělí kontaktuje distribuční firma všeobecné praktické lékaře a očkovací centra v Jihočeském kraji, které postupně zaváží prvními dodávkami očkovací látky proti prasečí chřipce.

Jejich počet je však podle hejtmana Jiřího Zimoly nedostatečný: "Jestliže si někdo, potažmo ministerstvo, myslí, že vakcín je dostatek, tak bych docela rád upozornil, že v jižních Čechách nežije pět tisíc nebo šest tisíc obyvatel, pro které vakcíny přišly. Žije tu 630 tisíc lidí. Z toho vyplývá, že to zanedbatelné procento lidí, kteří budou mít šanci být oočkováni."

Ke zveřejněnému rozhodnutí o mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR jihočeský hejtman Jiří Zimola dodal: "Ministerstvo nás ubezpečovalo, že vydá nařízení, kterým převezme odpovědnost za podání vakcíny. To je krásný český paradox, odpovědnost u nás totiž nenese výrobce, jako v jiných státech, ale stát. Gratuluji ministerstvu ke skutečně bezvadné smlouvě."

Jihočeský kraj přerozdělil v návaznosti na počet obyvatel a velikost území celkový počet získaných 2520 dávek v 252 baleních mezi svých sedm krajských vakcinačních center

Proti prasečí chřipce se budou asi v Česku očkovat i děti. Lékaři dětem aplikaci doporučují, teď je na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, kterým z nich stát očkování zaplatí.

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Martin Beneš potvrdil, že dětem od deseti let stačí jedna dávka vakcíny Pandemrix, která je v Česku k dispozici: "Vakcína Pandemrix má nové klinické údaje, které umožňují změnit dávkování. Ze dvou dávek u dětí starších 10 klet je možné přejít na jednodávkové schéma. To je významné zpráva, kterou zveřejnila Evropská léková agentura a Státní ústav pro kontrolu léčiv."

Spustit audio