V Turnově se připravuje zákaz všech heren s automaty

7. květen 2012

V Turnově možná v budoucnu nebude vůbec žádná herna. A to přesto, že zastupitelé s jejich provozem na přesně vymezených deseti místech ve městě nedávno souhlasili, když omezili jen dobu fungování videoloterijních terminálů od 10 hodin dopoledne do 2. hodiny po půlnoci. Turnovská koalice teď ale chce prosadit, aby herny zmizely úplně.

Šance na úspěch tu je," já myslím, že určitě, že i z orientačního hlasování bylo zřejmé, že si nepřejeme existenci automatů v Turnově," odhaduje Martina Pokorná ze Strany zelených zvolená za Turnovskou koalici šance na prosazení zákazu heren. Vychází z toho, že etika by měla stát nad ekonomikou. Herny sice odvádějí daně - zároveň jsou ale jejich automaty příčinou rozpadu rodin.

Zkušenost s tím má i dva-a-třicetiletá matka malé holčičky:"Můj bývalý manžel hrál automaty a polovina výplaty šla do automatů." říká mladá žena, která si myslí, že pokud by její bývalý manžel herny nepotkával - nemusel špatně skončit. Opačně ale uvažují třeba v nedalekém Železném Brodě, kde zákaz heren neplánují.

Vláda teď sice projednává zákon o provozování sázkových her, který má obcím umožnit rychlejší vytlačení videoloterijních terminálů ze svého území, stále ho ale ne a ne schválit.

Nezahálejí ale ani majitelé heren a sdružují se tak, aby dokázali čelit zhoršujícím se podmínkám pro své podnikání. Turnovská koalice ale už novou městskou vyhlášku na vytlačení automatů z města připravuje a podle Martiny Pokorné bude hotová brzy.

autor: leš
Spustit audio