V soutěži pro začínající podnikatele uspěla firma na skateboardy z Turnova

1. březen 2012

Turnovská firma Restartskateboards uspěla v soutěži na podporu začínajících podnikatelů Rozjezdy. Výroba skejtů, kterou odstartovali dva mladí kluci v bývalé garáži v centru města, zaujala odbornou porotu a malá začínající firma tak teď má o něco větší šanci prorazit.

Lenka Šumová se proto byla podívat na to, jak se dobrý nápad dá přetavit v úspěšnou firmu, která jakoby vycházela z textu staré písně skupiny Mig21.

„Odmala jsme jezdili na skejtu a tohle bylo pro nás v nedohlednu, něco takového vyrobit... Byl náš sen, podnikat ve skateboardingu.“ popisuje Štěpán Malý, proč spolu s Adamem Pelcem začali vyrábět vlastní skejty.

Takto rozjetá firma se ale nebude zabývat jen výrobou samotných prken. Zatím je ale značka Restartskateboars v počátcích. I když může produkovat tisíc desek měsíčně - zatím své majitele neuživí.

„Už se to k tomu blíží. Spíš jsme investovali do dílny. Bylo to náročný – třeba ten lis stojí tři sta tisíc... Nemůžeme si dřív vzít výplatu. Ale zvládli jsme to bez půjčky – z výplat.“ popisuje Štěpán Malý.

Sto tisíc korun za první místo v soutěži Rozjezdy je tak pro oba majitele mladé firmy podstatná částka. Oba se navíc shodují v tom, že se nechtějí nechat najmout nějakou velkou firmou a plánují udržet si svou vlastní značku. Jako jediní u nás na výrobu skejtů také nepoužívají dovážené dřevo.

Najít tu správnou kombinaci přitom nebylo jednoduché. „Je to de facto lisovaná tvarovaná překližka... žádná jiná nedostává takový perdy... Bylo to dost složité, aby to vydrželo tu námahu, kterou tomu dávají ti uživatelé...“ říká Štěpán Malý.

autor: leš
Spustit audio