V Sokolově budou příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem

12. prosinec 2021 12:00

Zastupitelé Sokolova schválili rozpočet města na rok 2022 s příjmy 624,5 milionu korun a výdaji včetně rezerv ve výši 979 milionů. Schodek přes 354 miliony korun vyrovná město jako každoročně zapojením přebytku hospodaření z minulých let a mimorozpočtových zdrojů. Kapitálové výdaje města, ze kterých se hradí investiční akce, mají činit 250 milionů korun. Pro bylo 21 z 26 přítomných zastupitelů, pět se zdrželo.

„Rozpočet je schodkový, je vyrovnán přebytky hospodaření minulých let a je v něm ještě vytvořena rezerva hospodaření ve výši 151 milionů korun. Tuto rezervu navrhujeme alokovat na to, že nevíme některé výdaje, jak se budou vyvíjet v příštím roce. Jedná se především o ceny energií a o podporu zdravotní péče ve městě," řekla vedoucí finančního odboru sokolovského městského úřadu Barbora Bardonová.

Investičními prioritami Sokolova pro příští rok bude devět akcí v celkové částce kolem 250 milionů korun, což je podobně jako letos. Nejvíce peněz půjde jako každoročně do oprav komunikací, například do rekonstrukce ulic Lidické nábřeží, Slovenská a K. H. Borovského. V příštím roce to bude 67,5 milionu korun. Do školských zařízení bude město investovat 27,5 milionu korun.

K největší investici bude patřit oprava bytového domu v ulici Petra Chelčického za 30 milionů korun. Další prostředky v částce několika milionů půjdou do přípravy území Vítězná a Jižní lom na vybudování parcel na výstavbu rodinných domů nebo na přípravu stavby vodovodu a kanalizace v osadě Hrušková. Na každou akci plánuje radnice zapojit dotaci.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související