V Širokém Dole na Svitavsku byly zavražděny 4 děti, podezřelá je matka

2. září 2011

Těla 4 mrtvých dětí našli dnes v domě v obci Široký Důl u Poličky na Svitavsku. Sourozenci ve věku od 2 měsíců do 10 let, dva chlapci a dvě dívky, byli nalezeni v tratolišti krve. Na jejich tělech jsou bodné a sečné rány. Případ policie vyšetřuje jako vraždu.

Záchranná služba dnes po poledni na výzvu policie z Poličky vyjížděla nejprve k případu pořezané matky a jednoho dítěte. Na místě ale společně s policií objevila 4 pořezané děti, kterým už nemohli zdravotníci pomoci. Obětem bylo 7, 8 a 10 let, nejmladšímu dítěti pouhé 2 měsíce.

Informaci měl na policii v 5 kilometrů vzdálené Poličce nahlásit druh matky a otec dětí, který je našel. Na služebnu došel pěšky.

Matka, která je z činu podezřelá, si způsobila bodné a řezné rány na těle a pokusila se oběsit.

"Moje posádky opravdu nevěděly, co dřív. Matka se údajně pokusila spáchat sebevraždu, jednak pořezáním, protože má mnohačetná poranění řezná a bodná po těle, současně se pokusila spáchat sebevraždu oběšením. Tam ještě údajně došlo k pádu z pěti metrů," řekl Radiožurnálu ředitel záchranné služby Pavel Svoboda.

Záchranáři matku na místě ošetřili. Poté byla uvedena do umělého spánku a v kritickém stavu transportována vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové. Zde leží v bezvědomí na jednotce intenzivní péče a zatím tak není schopna výslechu.

"Její stav je v tuto chvíli stabilizovaný a během posledních minut, které leží v nemocnici, se zlepšuje. Uvidíme ráno, protože bude během noci odpojována z dýchacích přístrojů," sdělil Radiožurnálu náměstek hradecké nemocnice Zdeněk Tušl.

Motiv není znám

Podle starosty Širokého Dolu Václava Vopařila zde rodina bydlela od letošního jara, kdy si koupili pozemek a dům. Nastěhovali se ale teprve minulý týden.

Občané obce jsou otřeseni, nikdo zde podobný čin nepamatuje. Podle sousedky rodiny byla matka dětí příjemná a milá žena, bylo ale prý vidět, že je z péče o děti unavená. Podle neověřených informací by jich celkem mělo být 6. Žena i muž měli prý každý své děti z předchozích vztahů a společné dvouměsíční miminko.

Motiv činu ale zatím není jasný. Vzhledem k věku nejmenšího dítěte se spekuluje o možné laktační psychóze matky. Policie bude ale vyslýchat i jejího druha.

K případu se ale zatím nechce vyjadřovat. Pouze potvrdila 4 mrtvé a zraněnou ženu. Sdělovat jakékoli informace zakázala policii státní zástupkyně, která také přijela na místo činu.

Podle posledních informací kriminalisté odstranili červenou pásku a zrušili tak pásmo kolem domu, kam se nesmělo vstupovat. Dům, kde se tragédie odehrála, je však stále zapečetěn pro potřeby vyšetřovatelů. Policie bude vyhodnocovat nalezené důkazy na služebně.


Široký důl
autoři: rep , Viera Pavlasová , mkk , sib , ZAL
Spustit audio