V Rotavě žijí asi 3 tisíce lidí, 800 z nich čelí exekuci. Uzavření hranic s Německem vyvolává obavy

24. únor 2021 10:00

Část českých pendlerů už desátý den nemůže dojíždět do práce. Německo na hranicích zavedlo kontroly kvůli šíření nebezpečných mutací koronaviru. Opatření kritizuje i Evropská komise.

Berlín prý chce kontroly brzy zrušit, teď ale dává přednost ochraně obyvatel. Ekonomické dopady se na české straně hranic mohou projevit na celých obcích. Například v Rotavě dojíždí přes hranice každý pátý pracující.

„Z těch, kteří jsou zaměstnaní, dojíždí asi 20 procent. Situace je pro ně velmi ztížená, protože nastala ta opatření na německé straně,“ popsal závislost obyvatel na příjmech z Německa starosta Rotavy Michal Červenka z ČSSD.

Možnost uplatnění za hranicemi Rotavě pomohlo vyřešit problém s nezaměstnaností, vysvětluje vedoucí odboru kultury a sociálních věcí Zdeněk Harapát: „Ještě v roce 2016-17 byla spousta rodin na úřadu práce. Díky zaměstnání v Německu se nám v podstatě dali ti lidé dohromady.“

Část rotavských přeshraničních pracovníků dala proto přednost udržení příjmů a využila možnosti přesídlit ještě před zpřísněním hraničních kontrol do Německa. Pro děti pendlerů to ale znamená, že obvykle jednoho z rodičů několik týdnů neuvidí.

Německo omezilo vstup na svém území 14. února, původně na deset dní. Jak teď prohlásil mluvčí německého ministerstva vnitra, kontroly budou trvat nejméně do 3. března.

autoři: Ladislav Novák , nkr
Spustit audio