V rámci akce 'Praha letí napříč handicapy' si zdravotně postižení zalétali ve větrném tunelu

27. duben 2016

Létání ve větrném tunelu. To je sportovní aktivita, kterou si v pražských Letňanech mohli vyzkoušet nejen zdraví, ale také zdravotně postižení z celé České republiky. Zapojili se totiž do akce Praha letí napříč handicapy.

„Proto jsme sem pozvali nevidomé, neslyšící, lidi po amputacích, ale třeba i ty, kdo jsou jen znevýhodnění, jako jsou senioři nebo malé děti z dětských domovů,“ prozradil hned na úvod Heřman Volf z pořádající organizace Cesta za snem.

Větrný tunel v pražských Letňanech je jediným v Česku, kde je možné létat, vznášet se a vyzkoušet si sílu hurikánu. V prosklené komoře proudí vzduch rychlostí až 270 kilometrů za hodinu. Než se proto každý jedinec vydá za nevšedním zážitkem, vyslechne si slova instruktora Jana Šenekla.

V tunelu si každý z účastníků zalétal dvakrát po devadesáti sekundách. Může se to zdát málo, zážitků si ale všichni odnesli plno. Včetně mistra světa v běhu na lyžích Martina Koukala nebo akrobatického lyžaře Daniela Honziga.

„Byl to úžasný zážitek. Nikdy jsem nevyzkoušel žádný letecký sport, mám z toho přirozený respekt. V tunelu jsem byl nadšený od první vteřiny,“ neskrýval nadšení Honzig.

Pro další to byla inspirace. Pavel Rambousek se po pádu z výšky a poranění míchy věnuje paragolfu a sjezdovému lyžování. Teď prý si vyzkouší i další adrenalinové sporty.

„Určitě si to někdy půjdu vyzkoušet i sám. Když si ten tunel trochu víc osahám a budu se ve vzduchu držet pěkně, tak i ten padák přijde na řadu,“ těšil se Rambousek.

Hlavní smysl tedy akce „Praha letí napříč handicapy“ splnila. Znovu upozornila, že není třeba mezi hendikepované a širokou veřejnost stavět pomyslné barikády.

Akce Praha letí napříč handicapy
autoři: ppe , Stanislav Zbyněk
Spustit audio