V prvním kole polských prezidentských voleb těsně vyhrál Andrzej Duda z PiS

11. květen 2015

První kolo prezidentských voleb v Polsku přineslo překvapení: podle odhadů těsně zvítězil opoziční kandidát Andrzej Duda z konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Získal 34,5 procenta hlasů. Favorizovaný prezident Bronisław Komorowski z Občanské platformy jich dostal 33,1 procenta. Voleb se účastnila necelá polovina oprávněných hlasujících, tedy o desetinu méně než při posledních prezidentských volbách v roce 2010.

„Chci budovat Polsko dialogu a úcty. Polsko, ve kterém Poláky nikdo nebude rozdělovat na lepší a horší, na ty, co myslí tak nebo jinak,“ prohlásil po oznámení povolebních odhadů opoziční kandidát s nečekaným vedením Andrzej Duda.

„Už dnes vyzývám svého protikandidáta k debatě o nejdůležitějších polských problémech,“ reagoval dosavadní prezident Bronisław Komorowski.

Podle komentářů v polských novinách je důvodem překvapení voleb fakt, že voliči strany Právo a spravedlnost, která má nálepku venkovského, zaostalého uskupení, při průzkumech ne vždy přiznávají, koho budou volit. Jsou ale také disciplinovanější.

Překvapivý výsledek hlasování poznamenal i volební kampaň. Oba týmy už v neděli večer přiostřily rétoriku a dají se také čekat televizní debaty, kterým se Komorowski prozatím vyhýbal.

Záleží i na tom, koho doporučí svým stoupencům třetí v pořadí, nezávislý kandidát a bývalý rocker Pawel Kukiz, který dostal 20,5 procenta hlasů a do druhého kola voleb nepostoupil.

Oficiální výsledky prvního kola by měla Státní volební komise vyhlásit v úterý, zároveň zveřejní i statistky volební účasti. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny.

autoři: vpo , sib
Spustit audio