V Praze vystaví obrazy Jana Kupeckého. Zhruba 20 děl půjde do dražby

24. leden 2016

V pražské galerii Mánes dnes začíná mimořádná předaukční výstava z významné sbírky historika umění Eduarda Šafaříka. Zhruba 20 vystavených obrazů barokního malíře Jana Kupeckého půjde do aukce za týden. Vyvolávací cena děj se pohybuje v rozmezí jednoho až přibližně tří milionů korun.

Eduard Šafařík byl mezinárodně uznávaným odborníkem na díla barokních mistrů a trvale žil a pracoval v Itálii. Ještě než loni v létě zemřel, rozhodl se část kolekce nabídnout do dražby v Česku.

„Zatímco barokní mistr Jan Kupecký musel opustit rodné Slovensko kvůli svému evangelickému vyznání, Eduard Šafařík odešel do emigrace v polovině minulého století hlavně kvůli totalitnímu komunistickému režimu,“ připomíná docent Martin Zlatohlávek, který se Kupeckého dílem zabývá a osobně znal i profesora Šafaříka.

„Profesor Šafařík byl jedním z největších znalců barokního umění nejen v Čechách, ale i v evropském rozměru. Studoval v Čechách, ale na rozhraní 60. a 70. let odešel do Itálie, kde vedl soukromé galerie.“

Díla Jana Kupeckého se na aukčním trhu objevují málokdy. I proto považuje profesor Zlatohlávek lednovou dražbu za výjimečnou příležitost. Majitel aukční síně Vladimír Lekeš očekává velký zájem kupců i ze zahraničí.

„Máme ohlasy ze Slovenska, protože tam se nenachází ani jeden obraz Kupeckého, a máme také ohlasy z Rakouska a Itálie,“ tvrdí Lekeš.

Poslední výstava Jana Kupeckého se v Česku odehrála v brněnské Moravské galerii koncem roku 2014. Poprvé jsme Kupeckého díla mohli pohromadě v Česku vidět v roce 2002 v prostorách Jízdárny Pražského hradu.

autor: ela
Spustit audio