V Praze se představili fotbalisté pokukující po La Lize, zavítali na All Stars Cup

15. červen 2014

Fotbalisté Atlétika Madrid už mají po sezoně nebo nastupují za národní týmy na MS v Brazílii. Jejich mladší kolegové z juniorské akademie sledují jejich počínání zatím z Prahy. Byli totiž jedním z mezinárodních účastníků fotbalového All Stars Cupu.

Fotbalový areál v pražském Edenu tento víkend hostil už 6. ročník jednoho z nejlépe obsazených mládežnických turnajů na českém území, kterého se letos zúčastnilo 16 týmů ze tří kontinentů.

Z Mexika přiletěl Chivas Guadalajara, z Japonska Jokohama Marinos, z předních evropských klubů dorazil například Inter Milán, Olympique Marseille, Hamburg, Sporting Lisabon nebo Atlético Madrid.

„Tento turnaj a jemu podobné jsou pro nás velmi potřebné. Jsou tu opravdu kvalitní týmy a to je pro nás hodně důležité,“ pochvaluje si kouč výběru madridského Atlétika kategorie U16 , Francisco Ruiz Saez, pražskou konkurenci.

Madridští junioři letos, stejně jako jejich vzory z A týmu, vyhráli domácí soutěž a sní o tom, že se s nimi možná už za pár let sejdou v jedné kabině.

„Hráči z našeho týmu velmi silně vnímají, že A tým vyhrál domácí La Ligu. Všichni jsme velmi rádi, že jsme toho součástí. Kluci se teď cítí důležití. Jsou sice ještě mladí, ale velmi šikovní. Myslíme si, že víceméně 50 procent má reálnou šanci prosadit se do La Ligy," vypočítává Saez.

Cesta talentů bude ještě složitá

„Z ročníku 1998 u nás nemáme vyloženě supertalent, ale jsou tu velmi talentovaní fotbalisté, kteří by se do prvního týmu Atlétika měli dostat. Jejich cesta ovšem bude ještě složitá. S trenérem Diegem Simeonem a dalšími lidmi z vedení si předáváme informace. Oni se samozřejmě chodí i na některé naše zápasy dívat a hráče si vytipovávají,“ dodal španělský kouč.

V tréninkovém areálu Atlétika v Majadahondě asi 15 kilometrů severozápadě od Madridu mají mládežnické celky k dispozici pět tréninkových hřišť s kompletním zázemím, ve kterém se nachází i gymnastická tělocvična.

Hráčům Atlética tak rozhodně nevadilo, že si na All Stars Cupu zahráli na dvou různých površích - umělé i přírodní trávě.

„Máme v Jokohamě dvě hřiště, ale můžeme využívat jen jedno z nich, to s umělým povrchem. Na trávě hraje jen profesionální mužstvo," směje se ředitel mládežnické akademie z Jokohamy Koike Naofumi, jehož svěřenci se při premiérové účasti nejen na pražském turnaji, ale i mimo Japonsko prezentovali ve světové konkurenci velmi dobrým fotbalem.

autoři: jbk , mau
Spustit audio