V Plzni vzniká unikátní studentský satelit

29. březen 2018

Středoškoláci nejen ze západočeské metropole budou moci provádět experimenty ve vesmíru. Umožní jim to unikátní projekt Pilsen Cube II.

Plzeň bude mít ve vesmíru vlastní satelit. Ojedinělý projekt se jmenuje Pilsen Cube II a pracuje na něm Západočeská univerzita. Je to 1 kg vážící kostka o velikosti 10 x 10 x 10 cm. Třetina její váhy je vyhrazená pro experimenty, které navrhli středoškoláci. Projekt je ojedinělý nejen v Česku, ale i v Evropě a jeho cílem je podpořit technické vzdělávání.

„Já si myslím, že v rámci České republiky jsme hodně výjimeční, protože náš tým je v podstatě účastníkem všech těch klíčových projektů v oblasti malých satelitů třídy CubeSat a ještě vyjímečnější je to, že do toho zapojujeme středoškolské studenty. V tomto jsme výjimeční, myslím i v horizontu Evropy nebo světa," řekl odborný vedoucí projektu na Západočeské univerzitě Jiří Masopust.

Středoškolské týmy z celé České republiky poslaly do Plzně návrhy, co přesně by mohl satelit ve vesmíru zkoumat. Univerzita pak vybrala pět těch nejzajímavějších a životaschopných, které se skutečně na oběžnou dráhu dostanou. Na jednom pracuje například plzeňský tým PILSCAM. Jeho členové chtějí na satelit umístit kameru, díky které by mohli sledovat světelné znečištění na Zemi. 

„Data bychom potom využili třeba pro stavbu hvězdárny, kde by se dobře daly sledovat hvězdy a taky se to dá využít na sledování horizontu Země, abychom viděli, jak je satelit natočený," doplnil 15letý Patrik Vácal z týmu PILSCAM.

Kostka Pilsen Cube II by mohla do vesmíru letět už koncem tohoto roku

Zmapovat rotaci satelitu hodlá tým z domažlického gymnázia. Skupina pod názvem SPUT_N1K posílá do vesmíru gyroskop. Ten má studentům odesílat údaje o rotaci družice.

„My se budeme potom snažit na Zemi zajistit 3D model, který by nám měl ukázat, jak ta družice ve vesmíru rotuje. Třeba když do toho satelitu uhodí nějaký mikrometeorit, tak my z těch dat poznáme, že se změnila ta rotace, nebo jestli se rotace zpomaluje," vysvětlil 17letý student Petr Hrebenár ze skupiny SPUT_N1K.

Satelit bude dále také sloužit jako jakýsi miniaturní detektor radiace. Podle plánu týmu SATIRA-Radiation má zkoumat vysokoenergetické částice, tedy záření beta a gama.    

„On se vždycky zaznamená ten průběh, když tam nějaká prolítne, tak to vytvoří data, ze kterých budeme vidět, kde je těch částic jaký výskyt v okolí Země," popsal 18letý Miroslav Lžičař z týmu SATIRA - Radiation. 

Další dva experimenty jsou zaměřené na dálkové snímání teplot a na testování mikročipů ve vesmíru. Satelit teď čeká celá řada testů, aby experimenty bezchybně fungovaly, a aby kostka cestu do vesmíru vydržela. Letět by mohla koncem roku. Kdy se ale skutečně vypustí, záleží na kosmické agentuře. Ta zajistí vlastní vynesení na oběžnou dráhu a bude záležet na tom, jak bude volno na jednotlivých nosičích. Na vypuštění satelitu dalo město Plzeň univerzitě 1,5 milionu korun. Satelit Pilsen Cube II poputuje do výšky 400 až 600 kilometrů a studenti z něj budou čerpat data jeden až dva roky.

autoři: kos , sch
Spustit audio