V Plzni se odplaval už sedmdesátý Košařův memoriál

11. březen 2024 16:36

50, 100 a 200 metrů musí absolvovat plavci během Košařova memoriálu, který se letos konal v Plzni v sobotu 9. března. Pokaždé přitom musí jít o jeden plavecký styl – prsa.

Košařův memoriál

Antonín Košař býval předválečným plavcem plzeňského oddílu Radbuza a také prsařským přeborníkem. Během druhé světové války se zapojil do odboje, za což ho nacisté na začátku roku 1945 popravili. Od roku 1952 nese jeho jméno unikátní závod v prsařském trojboji – Košařův memoriál. Závodníci musí během něj postupně absolvovat disciplíny na 50, 100 a 200 metrů. Že jde o závod unikátní a výjimečný, dokazovala v minulosti účast mnoha reprezentantů, například Petry Chocové nebo Jakuba Fichtla.

Košařův memoriál

Letos plzeňská Radbuza závod pořádala už posedmdesáté. A tak se nejen soutěžilo, ale také vzpomínalo. „Od roku 1972 se závod plave v bazénu v Kozinově ulici. Nejprve ho k dispozici dostali závodní plavci. O dva roky později sem už mohla i veřejnost,“ uvedl prezident Sportovního klubu Radbuza Plzeň Luboš Ibrmajer.

Je otázkou, kolik memoriálů se v tomto bazénu ještě odehraje. Už několik let se totiž mluví o tom, že Radbuza by měla získat bazén nový a větší, a to na Borských polích nedaleko budov ZČU. Ten by mohl dle projektantů stavby být dokončen za pět let.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio