V ostravské zoo se narodili kriticky ohrožení tygři

9. červenec 2008

Největší kočkovitá šelma světa přivedla v Ostravě na svět dvě mláďata. Jde už o třetí přírůstek tygrů ussurijských od roku 1999 v ostravské zoo. Tehdy zahrada získala tygří pár. Ve volné přírodě žije už jen několik stovek jedinců.

Samičky se počátkem června narodily desetileté tygřici Maji dovezené do Ostravy z petrohradské zoo a stejně starému samci Xeronovi původem z pražské zoo. Doposud se od tohoto páru podařilo odchovat čtyři mláďata.

"Tygr ussurijský je dnes bohužel zejména díky pytláctví na pokraji vyhubení. Odhadem 350 kusů obývá již jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě. Počet tygrů chovaných v zoologických zahradách tak již dnes převyšuje jejich počet v přírodě," upozorňuje mluvčí ostravské zoo Stanislav Derlich.

Chov tygrů v evropských zoologických zahradách řídí koordinátor chovu, který mimo jiné rozhoduje také o přesunech jednotlivých zvířat ke geneticky vhodným partnerům. V rámci mezinárodní spolupráce se přesuny zvířat mezi zoo uskutečňují zcela zdarma.

"V rámci evropského programu jsme v posledních letech poskytli čtyři zvířata k chovu v jiných zahradách a předpokládáme, že i tyto nově narozené samice půjdou v rámci záchovného programu do jiných zahrad, kde pro ně bude vybrán vhodný samec," dodává Derlich.

autoři: tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu