V olomouckém Muzeum umění dokončují digitalizaci tamních sbírek. Umělecká díla můžete vidět z pohodlí domova

11. duben 2024 16:08

Muzeum umění Olomouci dokončuje digitalizaci víc než 80 tisíc knih a uměleckých děl ze svých sbírek. A to včetně vzácných grafik a hudebnin z Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Online si je tak můžou prohlédnout prostřednictvím webových portálů badatelé i milovníci umění třeba v pohodlí svého domova.

„Je to pro nás skok do nového tisíciletí,“ spokojeně konstatuje ředitel Muzea umění Olomouc Ondřej Zatloukal.

Digitalizace sbírek nejen zpřístupní jedinečné umělecké předměty pro veřejnost na celém světě, ale současně je i ochranou. Badatelé a milovníci umění je totiž nemusí brát fyzicky do rukou, ale na dálku si je podrobně prohlédnou ze svého domova.

Staré tisky a rukopisy na zámku v Kroměříži - vizuální kontrola před digitalizací

Stačí navštívit sbírkový portál Muzea umění Olomouc, Moravská zemská knihovna publikuje v digitální knihovně Kramerius a Národní archiv Islandu využívá aplikaci Digitální zdroje.

Digitalizace ale ještě nekončí. „Chceme do budoucnosti využívat i možnosti umělé inteligence, nových médií a úplně celého digitálního světa,“ dodává vedoucí Arcidiecézního muzea v Olomouci Miroslav Kindl.

Chceme do budoucnosti využívat i možnosti umělé inteligence, nových médií a úplně celého digitálního světa.
Miroslav Kindl, vedoucí Arcidiecézního muzea v Olomouci Miroslav Kindl

Digitalizaci svých sbírek provádí většina kulturních institucí napříč Českou republikou. Už před několika lety s tím začalo například Vlastivědné muzeum v Olomouci, které rozsahem sbírek patří k největším v Česku. Narušila ji ale korupční kauza, kterou před pár dny ukončila dohoda o vině a trestu mimo jiné s bývalým ředitelem muzea a bývalým olomouckým radním.

Olomoucké vlastivědné muzeum zřizuje Olomoucký kraj, a jak potvrdil krajský radní Jan Žůrek za koalici Spojenci, i přes zásah orgánů činných v trestním řízení a s vypětím všech sil, se náročný projekt digitalizace nakonec úspěšně dokončil.

Restaurování papíru - architektonická dokumentace

„Jednalo se o velmi rozsáhlý projekt, v rámci kterého se digitalizovalo až 300 tisíc sbírkových předmětů, což znamená, že v současné době je zdigitalizována čtvrtina sbírkového fondu,“ uvedl Žůrek.

Olomoucký kraj získá na digitalizaci sbírek v nejbližší době dalších 15 milionů z Národního plánu obnovy. Využijí ho Muzeum Jesenicka, Vlastivědné muzeum v Šumperku a Olomouci, Muzeum Komenského v Přerově i Muzeum a Galerie v Prostějově.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio