V New Yorku se zákaz kouření už vztahuje i na elektronické cigarety

2. květen 2014

New York je jedním z prvních amerických velkoměst, kde platí zákaz kouření elektronických cigaret na veřejných místech. Loni schválené opatření vstoupilo v platnost koncem dubna. New York v tomto směru inspiroval i některá další americká velkoměsta - Chicago a Los Angeles.

Dnes už bývalý newyorský starosta Michael Bloomberg chtěl zdravější město. A zaměřil se na boj proti obezitě a kouření. V novinách se objevily karikatury tehdejšího starosty coby chůvy - a Michael Bloomberg to uvítal.

"Pro mě je to čest! Chci přispět k záchraně životů! A v tom bychom měli být zajedno. Lepší kreslené vtipy jsem neviděl," reagoval tehdy starosta.

Za Bloombergovy éry - v letech 2002 až 2014 - New York zavedl zákaz kouření na veřejných místech, už v roce 2002. O devět let později ho rozšířil na parky a pláže. A těsně předtím, než Bloomberga vystřídal v úřadu demokrat Bill de Blasio, zahrnula radnice do zákazu kouření i elektronické cigarety.

Opatření vstoupilo v platnost 29. dubna. Někteří Newyorčané tím nejsou moc nadšeni. "Každý má rodiče, takže nepotřebuje, aby mu někdo říkal, co má dělat. Je to trochu zásah do soukromí," soudí jeden z nich.

Od 18. května si navíc v New Yorku budou moci legálně koupit cigarety pouze lidé starší 21 let. Až dosud byla věková hranice 18 let.

Králíková: V Česku jsme začali kouřit i umírat později

Česká odbornice na léčbu závislosti na nikotinu, doktorka Eva Králíková z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zasazuje snahu newyorské radnice do širšího kontextu.

„Taky řada zemí už má plán ‘End game‘, konec hry, to znamená, že se cigarety pomalu skutečně denormalizují."

"Například v Austrálii plánují, že kuřáci by byli registrováni, podobně jako třeba diabetici, a chodili by si pro cigarety na základě nějakého poukazu, na základě té registrace. A cigarety by vlastně vůbec nebyly prodejné,“ přibližuje MUDr. Králíková.

V České republice ale tato "hra" zdaleka nekončí. „My jsme začali později kouřit, později na to umírat, a tak i později chápeme, co kouření znamená,“ říká doktorka Králíková a dodává:

„Česká republika je celkem populární v tom, že je tady nízká úroveň kontroly tabáku a že na legislativě týkající se tabáku se podílejí hojně tabákové firmy, což je bohužel na té legislativě znát.“

autor: hbe
Spustit audio