V nemocnicích Libereckého kraje se k nadcházejícím sněmovním volbám přihlásil rekordní počet lidí

5. říjen 2021 11:04

V pátek 8. října ve 14 hodin se otevřou dveře volebních místností a lidé budou své poslance na příští 4 roky. Možnost volit mají lidé i v nemocnici nebo v lázních. A právě tuto možnost chce letos v Libereckém kraji využít rekordní počet voličů. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Ve zdravotnických zařízeních mohou lidé volit dvěma způsoby. Buď s voličským průkazem, pokud o něj požádali, nebo jen s platným občanským průkazem. Pokud lidé zvolili tuto formu, měli šanci přihlásit se k volbám v nemocnici do pátku 1. října. Po tomto datu už mohou v nemocnici nebo lázních volit pouze s voličským průkazem.

Zájem o volby v jednotlivých zdravotnických zařízeních

Čtěte také

Zřejmě největší zájem mají pacienti Nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Tam se podle mluvčí Andrey Beranové v pátek 1. října k volbám přihlásilo přes 50 pacientů, dalších 15 chce volit prostřednictvím voličského průkazu. Velký zájem zaznamenali na oddělení následné péče. Druhý největší počet voličů potvrdili v jablonecké nemocnici. Tam chce volit 32 pacientů, i tam je velký zájem hlavně v centru následné péče, v takzvaném Cedru. „Zájem je oproti minulým létům veliký, jsou to pacienti z oddělení chirurgie, ortopedie, interního oddělení, i Cedru,“ popsala mluvčí nemocnice Jana Válková.

V Krajské nemocnici Liberec, pod kterou spadají i nemocnice v Turnově a Frýdlantu, chce volit dohromady 24 lidí, i tak je to podle mluvčího Václava Řičáře o polovinu víc, než v jiných letech. A celkem 12 lidí se k volbám přihlásilo také v nemocnicích v Jilemnici a v Semilech.

Lidé mají velký zájem volit také v lázních. Například v Lázních Libverda na Frýdlantsku využilo možnost zapsat se na zvláštní listinu, která lidem umožní volbu i bez voličského průkazu, 11 lidí. Účast bude ale mnohem vyšší, protože podle vedení lázní přijela drtivá většina lázeňských hostů už s vyřízeným voličským průkazem.

Požádat o voličský průkaz mají lidé poslední šanci 6. října na svých obecních úřadech, už ale jenom osobně; lhůta pro písemnou žádost už uplynula.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související