V Lužické nemocnici v Rumburku otevřeli doléčovací covidové oddělení. Má pomoci přetíženým nemocnicím v kraji

17. březen 2021 09:32

Lužická nemocnice v Rumburku spustila provoz doléčovacího oddělení pro covidové pacienty. Jeho kapacita je 37 lůžek. Oddělení má ulevit přetíženým zdravotnickým zařízení v Ústeckém kraji. Je určené pro pacienty s koronavirem, kteří už nepotřebují intenzivní péči.

„Být celý den v tom overalu je náročné, ale když má člověk nějakou tu motivaci, tak to jde. Zatím tu máme šest lidí, tak to zvládáme. Až tu bude plné oddělení, bude to těžší. Máme tu dvě sestry na denní, plus staniční na ranní, a pak dvě sanitářky. Noční pak slouží jedna sestra a jedna sanitářka,“ shrnuje jedna ze zdravotních sester doléčovacího oddělení pro covidové pacienty Kristýna Soldátová.

Do práce na novém oddělení Lužické nemocnice nastoupila Kristýna rovnou po škole. Malý strach v sobě má. „Mám strach – pořád si ale říkám, že někdo to dělat musí. Už jsme to prodělali skoro všichni, a jsme očkovaní,“ dodává.

„Máme kapacitu 37 lůžek, z toho 18 s kyslíkem. Momentálně je na oddělení šest lidí,“ vysvětluje vrchní sestra nemocnice Andrea Prchalová.

V dubnu by mělo v Rumburku začít fungovat i velkokapacitní očkovací centrum

V přízemí nemocnice by mělo ještě v březnu vyrůst velkokapacitní očkovací centrum, které by mělo být od dubna v provozu. „Zvládnout by mělo naočkovat 500 lidí za den,“ dodává Prchalová.

Nové covidové oddělení pro pacienty, kteří se z nemoci doléčují a nepotřebují intenzivní péči, připravovali v Podhájí celý minulý týden.

„My jsme otevřeli 37 kyslíkových lůžek pro covidové pacienty. Řekl bych, že potřeba těchto lůžek je opravdu v kraji velká,“ dodává ředitel Lužické nemocnice Petr Malý s tím, že rumburské oddělení následné péče má ulehčit nemocnicím v Ústeckém kraji.

„Je problém umisťovat pacienty s covid-19 do následné péče,“ přiznává krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

V Ústeckém kraji je zhruba 800 covidových lůžek. V současnosti jsou ale z 90 procent obsazená.

Spustit audio

Související