V Libereckém kraji by díky Romany Art Workshop mohly vzniknout nové sociální projekty

20. únor 2024

Romany Art Workshop momentálně provozuje komunitní centra v Jablonci nad Nisou a ve Frýdlantu. Místa slouží k setkávání Romů, i LGBT+ menšiny v Libereckém kraji. 

K rozhodnutí pomáhat Romům Patrika Kotlára přiměla vlastní zkušenost. Prošel si nesnadným coming-outem ztíženým diskriminací a nepochopením ve vlastní rodině. Před 13 lety založil v Tanvaldu neziskovou organizaci Romany Art Workshop. Vedle toho podporuje Romy ze sociálně znevýhodněných prostředí, v angažovanosti ve veřejném životě a vytváření nových aktivit v jejich blízkém prostředí.

„Začínali jsme v rámci umělecké dílny s tanečním kroužkem, ale potřeby dětí i jejich rodičů postupem času vzrůstaly, což nás dostalo na dnešní úroveň. Máme dvě komunitní centra, jedno v Jablonci a druhé ve Frýdlantu. Aktuálně pracujeme se zhruba 200 lidmi, z nichž 50 patří k LGBT komunitě,” přibližuje Patrik kotlár svou neziskovou organizaci Romany Art Workshop.

Otevření komunitních center bylo reakcí na rostoucí potřeby místní romské LGBT+ menšiny, která se na něj stále častěji obracela.

„Existují u nás nízkoprahová centra, která ale mají svoje metody, které nejsou úplně funkční, bez efektu, bez smyslu. Proto jsme se rozhodli pro otevření centra vlastního. Pocházíme také z komunity, takže dobře známe jejich potřeby a rozumíme jejich mentalitě. Chtěli jsme být nápomocní a efektivní tak, aby to celé mělo smysl.”

V Libereckém kraji se mu díky neúnavné práci daří bořit předsudky vůči LGBT+ menšině.

„Díky naší práci a známým osobnostem, jako je třeba Jan Bendig, se vnímání naší menšiny uvnitř romské komunity začíná měnit.”

Rozhodnutí pomáhat Romům nejen ve svém okolí, ale také se zaměřit na LGBT+ menšinu v Libereckém kraji, bylo motivováno jeho vlastní zkušeností. Jako Rom a gay zažil během svého života opakovanou diskriminaci.

„Jako gay čelím neskutečným předsudkům a překážkám. Teď je to tedy o něco lepší než dřív, kdy to pro mně bývalo hodně těžké. Nejen ve vztazích uvnitř komunity, ale s okolím.”

V Libereckém kraji by rád rozjel sociální podnikání, které by mohlo poskytnout pracovní příležitosti desítkám Romů seniorského věku.

„Zkusíme prodat dva projekty. Jeden na zřízení Talentové akademie Patrika Kotlára, kde bychom chtěli uměleckou dílnu posunout o level výše. A pak bychom určitě chtěli zřídit Česko-romskou jídelnu a tam zaměstnat lidi, kteří se jinak k práci z různých důvodů nedostanou. Rádi bychom tak pomohli lidem v důchodovém věku, kterým k dosažení na důchod chybí dva, tři roky.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.