V Kunvaldu nebo Němčicích si lidé chodí pro poštu do samoobsluhy

26. duben 2017

Česká pošta pokračuje v převádění některých poboček na smluvní partnery, většinou jsou to obce, ale hlásí se i soukromníci. V Pardubickém kraji tak momentálně funguje 25 poboček Pošta Partner. Další ale budou přibývat.

Česká pošta chce totiž do roku 2025 v republice jen 700 vlastních poboček. Zbývajících dva a půl tisíce provozoven předá právě smluvním partnerům.

„Cílem projektu Pošta Partner je zachovat pobočky ve stávajícím rozsahu a snížit provozní náklady,“ vysvětlil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Tvrdí, že vlastní pobočka Partner přinese lidem, obcím i soukromníkům výhody, třeba si budou moc stanovit vlastní otevírací dobu a občané najdou víc služeb na jednom místě.

2 v 1

„Když má někdo například provozovnu s potravinami, přibere si Poštu Partner, tak hned zvýší atraktivitu toho svého obchodu pro zákazníky. To samé platí pro obec. V momentě, kdy si jdu vyřídit nějaké úřední věci, tak zároveň vyřídím ty poštovní věci. Je to určitý vstřícný krok i pro naše občany,“ doplnil Vitík.

Poštu Partner začala před rokem provozovat obec Dříteč na Pardubicku. Starosta Josef Petrenec připustil, že pár měsíců trvalo, než si služba „sedla“. Největší problém je podle něj najít proškolené pracovníky.

„Toto je jeden z oříšků, který obec bude řešit. Je potřeba sehnat adekvátní kvalifikovanou sílu, a to včetně její náhrady za dovolenou. To znamená, že jsou potřeba minimálně dva lidi,“ řekl Petrenec.

Pošta Partner Boží Dar

Problém s personálem má i obchodní družstvo Konzum, provozuje už 18 partnerských pošt ve východních Čechách ve svých prodejnách COOP.

A jak podotkl ředitel Miloslav Hlavsa, rozhodně to zatím není zisková činnost: „Ne všechno se dá dělat jenom pro peníze. Od České pošty získáváme provizi 8000 až 12000 korun. V případě, že máte za tyto prostředky zajistit celý měsíc provoz prakticky pošty a banky, tak to není nejjednodušší, protože také musíte topit, svítit, zajistit personál, proškolit ho, pokrýt celou otevírací dobu celý rok, kdy jsou nějaké dovolené, nemoci.“

V Pardubickém kraji je v současné době 25 aktivních pošt Partner (nejvíc, 15, jich je na Orlickoústecku), v celé republice je to 311. Na obecní úřad si pro poštu chodí v 8 obcích v kraji, například ve Zdechovicích nebo Vortové. V samoobsluze partnerské pobočky pošty lidé najdou v 17 obcích, jako v Kunvaldu, Dlouhé Třebové nebo Němčicích.

autor: ba
Spustit audio