V krkonošských lesích stále leží tisíce kubíků dřeva zničeného loňskými vichřicemi

30. duben 2018 10:35

Správa Krkonošského národního parku se dál snaží odstranit následky loňských bouřek, které v lesích polámaly tisíce stromů. I když hotovo ještě není a nějakou dobu nebude, měly by být výlety do našich nejvyšších hor pro turisty bezpečné. Jen vás při procházce na řadě míst ještě bude rušit zvuk motorových pil.

Jsme nad Bolkovem v lese, kterému se říká Dlouhý les, a je to jedno z míst ve východních Krkonoších, které právě bylo, jak je vidět, podzimní vichřicí Herwart značně poškozeno," s mluvčím Správy Krkonošského národního parku Radkem Drahným se rozhlížíme po stovkách metrů čtverečných lesa kde jsou sice stále ještě popadané stromy, ale spoustu práce už mají také lesníci za sebou.

V této lokalitě je odhadem 2 000 kubíků dřeva. Jsme tady dva těžaři a dva s traktorem. Odhadem děláme týdně tak 300 kubíků," říká lesní dělník Jan Pacholík, kterému začíná šichta každý den už kolem 7 hodiny ranní. Není totiž na co čekat.

Spolu s ním jsou v celých horách stovky pracovníků, kteří škody likvidují.

Těžba dřeva

A že je práce víc než dost potvrdil Radek Drahný: „První odhady byly v řádech desítek tisíc kubíků. Celkové škody se vyšplhaly k 27 000 kubíků dřevní hmoty, což je zhruba třetina našich plánovaných těžeb."

Správa parku musí kalamitní dřevo z lesa odvézt už proto, aby se do něj nedal kůrovec. Pár kmenů zůstane na místě záměrně, jako lapač zmíněného škůdce. A zbytek se prodá, bohužel to ale nebude za plnou cenu. Cena kalamitního dřeva je vždy nižší, protože stromy jsou poškozené.

Lesy se uklízejí v neposlední řadě také i kvůli návštěvníkům Krkonoš.

Ti se podle Radka Drahného mohou stále s polámanými stromy setkat. I když na hlavních turistických trasách se začalo pracovat nejdřív, už na podzim: „My jsme většinu turistických stezek a chodníků zprůchodnili už před zimou. Zůstává prakticky jedna známější cesta a to je chodník biskupa Doubravy pod Pomezními Boudami, kde teprve musí přijet technika a těžaři. Aby v nepřístupném termínu cestu zprovoznili."

Odklízení stromů po loňských vichřicích potrvá v Krkonoších zřejmě až do června. Zákaz vstupu nikde vyhlášen není, přesto by se turisté měli pokud možno místům těžby dřeva vyhnout. Nebo na nich být maximálně opatrní.

Těžba dřeva - kácení
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související