V Krkonoších po roce opět vyjely cyklobusy, využily je desítky lidí

30. květen 2015

Na krkonošské silnice se po roce vrátily cyklobusy. V nejvyšších českých horách jim začala už 12. sezóna. Pro turisty nabízejí možnost, jak se bez námahy dostat na hřebeny hor a pak na kole pohodlně sjet dolů. Jen v loňském roce krkonošské cyklobusy svezly bezmála 40 tisíc lidí. Letos je první den využily desítky cyklistů. Speciálně upravenými autobusy se ale můžou svézt i pěší turisté.

Jedním z prvních nadšenců, který letos cyklobusy využil, byl i Alfréd Plašil. Rozhodně tady ve Vrchlabí nebyl poprvé. Konec května je pro něj už tradičně ve spojení kola a autobusu.

„Člověk se dostane dál než by se dostal jen na kole. Využije třeba cestu do Pece nebo do Harrachova, pak jede zpátky do Vrchlabí. Takže je to super,“ říká nadšeně.

V Krkonoších turisté najdou celkem 6 linek, které na sebe navazují. Nejvyšší české hory tak jsou cyklobusy propojené od západu po východ. Každý z autobusů má za sebou přívěs, do kterého se vejde přes 20 kol.

„Naložíte si kolo, řidič ho tam upevní a na zastávce, kde chcete vystoupit, si vyndáte kolo a frčíte dál. Perfektní,“ hodnotí jeden z cyklistů.

Cyklobusy v Krkonoších poprvé vyjeli v roce 2004. Od té doby jsou už pravidelnou součástí letní sezóny. Náročnější sportovci je využívají minimálně, zájem o ně mají hlavně rekreační cyklisté.

Zájem o cyklobusy mají hlavně rekreační cyklisté a rodiny s dětmi

„Rodiny s dětmi. Vezměte si třeba, když pojedete s malým dítětem a budete někde šlapat, třeba jen na Benecko, kde je rozdíl 300 metrů oproti Vrchlabí, tak dítě bude unavené a manželka třeba taky. My chceme Krkonoše zpřístupnit všem, rodinám s dětmi i starším lidem,“ říká Mirka Chaloupská ze Svazu měst a obcí Krkonoše.

Turistům doporučuje využít cyklobus a následně ještě některou z lanovek. „vyjíždíme kabinkovou lanovkou z Jánských Lázní na Černou Horu, dostáváme se do vysoké nadmořské výšky, a odtud vede celá řada takzvaných dlouhých sjezdů,“ popisuje.

Až do července budou cyklobusy v Krkonoších jezdit jen o víkendech. O letních prázdninách ale budou cyklisty vozit každý den. Cyklobusy budou jezdit až do 28. září.

V Krkonoších vyrazily desítky lidí na kola. Využily cyklobusy, kterým začala další sezóna
autor: ova
Spustit audio