V Královéhradeckém kraji skládá zkoušku dospělosti asi 4800 studentů

5. květen 2015

Středoškoláci začali skládat státní maturitní zkoušky. V Královéhradeckém kraji se k nim letos přihlásilo téměř pět tisíc studentů. V pondělí absolvovali test z matematiky, angličtiny nebo španělštiny, dnes je čeká čeština. Ve středu pak začnou testy a slohové práce z dalších cizích jazyků. První část zkoušky z dospělosti za sebou mají i studenti Střední odborné školy veterinární v Hradci Králové.

Při psaní testu z matematiky využila Jitka Nedvědová maximálně možný čas, tedy 120 minut.

„Ze začátku jsem byla v klidu a až teď jsem vyklepaná,“ říká studentka a dodává: „Pocity? Takové smíšené. Fakt nevím, jestli jsem to dala, nebo ne.“

Podle ředitelky Střední odborné školy veterinární v královéhradeckých Kuklenách Hany Rubáčkové je normální, že většina studentů je u maturity nervózní.

„Je to první větší životní zkouška, nervózní jsou vždycky. Asi by to nebylo úplně dobře, kdyby nervózní nebyli nebo neměli strach,“ dodává Rubáčková.

Státní maturity jsou letos v Česku popáté. Zadání písemných testů mají tak všichni středoškoláci stejná.

„Minulý týden jsme dostali zapečetěnou bednu, ve které jsou všechny testy. Bednu máme uloženou v ředitelně ve skříni a jsme připojeni na zabezpečovací firmu. Za přítomnosti paní komisařky a zadavatelů jsme ji otevřeli,“ popisuje bezpečnostní opatření Rubáčková.

V Královéhradeckém kraji je asi 4800 maturantů

Na Střední odborné škole veterinární v Hradci Králové letos maturuje 91 studentů. V celém Královéhradeckém kraji skládá zkoušku dospělosti téměř pět tisíc mladých lidí.

„K maturitní zkoušce v jarním zkušebním období 2015 je v Královéhradeckém kraji přihlášeno asi 4800 žáků,“ upřesňuje Martina Götzová z krajského úřadu.

Písemné maturity potrvají do příštího pondělí. Následovat budou části profilové, ve většině případů tedy ústní, nebo praktické. Jejich termín si každá škola určuje sama.

autoři: ova , ako
Spustit audio