V Královéhradeckém kraji přibydou stání pro karavany. O turistiku v obytných vozech je velký zájem

17. duben 2023 08:15

Síť takzvaných stellplatzů, neboli stání pro karavany, se v Královéhradeckém kraji rozšíří. Hejtmanství jejich budování podpoří více než dvěma miliony korun. Provozovatelé krajskou dotaci mohou použít například na přípojky na vodu a elektřinu nebo výlevky na chemická WC. 

Čtěte také

„Prostory jsme vytvořili zhruba před dvěma lety hlavně kvůli tomu, že to covidové období nás tak zasáhlo. Cítili jsme potřebu těm lidem nějak vyhovět,“ ukazuje mi majitel rodinného penzionu v Sedloňově v Orlických horách Josef Hendl travnatý plácek, kde je místo pro čtyři obytné vozy a u nízkého plotu stojí provizorní skříňky s přípojkami na elektřinu. Pro vodu musejí karavanisté s nádobami do budovy.

Teď chce Josef Hendl zvýšit kapacitu na dvojnásobek, vodu natáhnout ke stáním a zkvalitnit zázemí. „Výlevka jedna velká centrální, plastová nádrž v zemi na chemikálie, aby nedocházelo k tomu, že to lidé tady lili po příkopech a zneužívali prostory, které se jim zdály v tu chvíli volné. Najeli do louky a zapadli.

K tomu chce Josef Hendl přistavit kolárnu a kuchyni s lednicí a pračkou. Počítá s výdaji zhruba 400 tisíc korun, polovinu z toho by mohl získat díky dotaci Královéhradeckého kraje, o kterou zažádal.

Čtěte také

Této možnosti využily třeba taky hradecké městské lesy, které chtějí v kempu Stříbrný rybník na okraji Hradce Králové zmodernizovat stávající infrastrukturu.

„Starou výlevku z minulé doby chceme zrušit, modernizovat a upravit to tak, aby tyto služby byly v nějaké moderní podobě, říká správce kempu Stříbrný rybník Jakub Forman.

Do prvního kola dotačního programu na turistickou infrastrukturu se přihlásila podle mluvčího Královéhradeckého kraje Dana Lechmanna zhruba dvacítka zájemců - samospráv, městských organizací nebo soukromých podnikatelů. „V tuto chvíli máme alokováno zhruba 2,3 milionů korun, které následně rozdělíme.

O tom, kdo dotaci získá, rozhodne krajská rada a poté zastupitelstvo v květnu. V budoucnu chce kraj podporu budování stellplatzů a jejich zázemí ještě navýšit.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související