V kraji dál přibývá nakažených koronavirem, nemocných je přes 8 000 a nemocnice už nestíhají

5. únor 2021 08:38

O další stovky případů denně narůstá v Královéhradeckém kraji počet lidí s onemocněním covid-19. Nejhorší situace je stále na Trutnovsku - tamní oblastní nemocnice už opravdu nemá reálné kapacity pro další pacienty. A to jich jen tam denně potřebuje hospitalizaci deset až patnáct.

Čtěte také

„Aktuálně je situace nejhorší stále na Trutnovsku, kde za poslední týden přibylo celkem 1347 případů nákazy. Ale ani v ostatních okresech se situace nelepší. Za včerejšek hygienici v královéhradeckém kraji hlásí 1292 nových případů, což je za posledních 14 dnů znovu rekordní číslo," nabízí aktuální statistiky mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

A hygienici stále nevědí, jestli za tím není takzvaná britská mutace koronaviru. Rozbor odeslaných vzorků v laboratořích Státního zdravotního ústavu stále ještě neskončil.

Co naopak vědí všichni zainteresovaní je situace v nemocnicích.

Péče o pacienty na stanici ventilovaných lůžek s intenzivní péčí

Volná lůžka třeba v Trutnově prostě nejsou, říká mluvčí krajského Zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.
„Pacienti jsou reálně hospitalizováni i mimo covidová oddělení. Intenzivní péče je momentálně poskytovaná i mimo intenzivní lůžka."

Čtěte také

Hospitalizace mimo specializovaná oddělení si žádá další opatření, takového pacienta je potřeba izolovat od ostatních a to znamená další potřebu personálu nebo prostor.

A někdy ani to nestačí a pacienty je potřeba překládat do jiných nemocnic. A to už i v jiných krajích.
„Teď už i mimo náš kraj. Například byli přeloženi tři pacienti z našich nemocnic do Prahy, Havlíčkova Brodu a do Českých Budějovic. Takže i do takto vzdálených destinací."

Zatím poslední statistiky hygieniků hovoří o 8 258 nemocných, kolem dvou a půl tisíce z nich je na Hradecku a zhruba stejný počet na Trutnovsku. Naopak Rychnovsko hlásí v uvozovkách „jen" 731 případů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související