V každém z nás je kousek Kelta, tvrdí Lenka Filipová. Právě vydává své nové „keltské“ album

21. listopad 2018

Lenka Filipová toho už v hudbě stihla hodně. Vystupovala v zahraničí, hrála v divadle, zpívala a hrála na kytaru, vydala řadu alb… A teď přichází s novinkou – s novou deskou Oppidum, která připomíná hudební příběhy z keltské minulosti.

„V muzice mě oslovují různé styly. A neminula mě ani keltská hudba,“ říká v rozhovoru s Janem Pokorným populární zpěvačka, jejíž láska ke keltské hudbě prý sahá až ke zpěvačce Enye. „Pokoušela jsem tehdy v tomhle stylu také něco napsat, ale pak jsem si říkala, že nebudu kopírovat.“

Lenka Filipová: Keltské balady mají duchovní rozměr a krásně se mi zpívají

Lenka Filipová

Po dlouhých patnácti letech vydává Lenka Filipová nové album, nese název Oppidum. Deska přináší nové interpretace staré keltské muziky, respektive písní skotského nebo bretaňského folkloru.

Myšlenky na keltskou hudbu tak na nějakou dobu opustila. Pak ale přišel rok 2004 a osudové setkání se skupinou Irish Dew. „Seznámili jsme se a zkusili jsme spolu dvě balady,“ vzpomíná zpěvačka. „Z Anglie pak přišel dotaz, kde vzali v Česku tak dobrou keltskou zpěvačku,“ směje se.

Se Seánem Barrym, harfeníkem z kapely Irish Dew, dnes Lenka Filipová hraje už 14 let. „V každém Čechovi je kousek Kelta. Oslovuje mě to. Na svých koncertech dokonce mívám pravidelné keltské okénko,“ popisuje zpěvačka.

Méně známé keltské písně

Na svém novém, „keltském“ albu Oppidum zpívá nejen nejznámější keltské hity jako například Scarborough Fair Kathy's Song, ale především songy, které v našich končinách tak známé nejsou. 

„Seán se je naučil na cestách, když v dětství doprovázel svou maminku-zpěvačku po Evropě. Tu jsem pak dokonce poznala osobně, dala nám pár tipů na písně, které nejsou tak známé. Ty jsem pak zpracovala po svém.“

autoři: Jan Pokorný , als