V Jihočeském kraji se rozpadla koalice. ČSSD odmítla vyměnit radní i hejtmana Zimolu

10. duben 2017

Vládní koalice v Jihočeském kraji se rozpadla. ČSSD nepřistoupila na podmínky hnutí ANO. To požadovalo například změny ve vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Původně měly přitom strany jednat až v pondělí večer na smírčím řízení, ke kterému ANO vyzvalo minulý týden.

„Dnešním dnem platí, že spolupráce tří stran, které se domluvily na spolupráci na podzim roku 2016, je passé. Budeme se snažit hledat nové uspořádání, jiné uspořádání, protože naším společným zájmem je, aby se život v jižních Čechách nezastavil, aby akce, které jsou naplánované, pokračovaly,“ potvrdil jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

Hnutí ANO obvinilo minulý týden ČSSD z porušení koaliční smlouvy, když sociální demokraté opakovaně odmítli jednat o situaci ve společnosti Jihočeské nemocnice. ANO vadí, že představenstvo společnosti bere příliš velké platy. Například její šéf Martin Bláha bere ročně víc než sedm milionů korun.

ANO původně požadovalo personální změny ve vedení společnosti Jihočeské nemocnice a chce také vedoucím pracovníkům snížit odměny. Koaliční ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 měly řešit fungování nemocnic až po provedení auditu ve firmě. ANO ale vadil plán, že by strany nevybraly auditora společně.

Čtěte také

„Na posledním koaličním jednání bylo jasně řečeno a domluveno, že audit, který chtěl provést pán Bláha tím, že si on sám vybere společnost, která to auditovat, je pro nás nepřijatelné. Zaplať pánbůh se k tomu přidali i Jihočeši. Nicméně, pak se ve čtvrtek dozvíte, že audit už probíhá a že za 14 dnů bude hotovo,“ říká poslankyně a předsedkyně jihočeského ANO Radka Maxová.

Zimola si nemyslí, že by hnutí ANO mělo důvod k vypovězení koaliční smlouvy. „Jihočeši 2012 potvrzují, že jsme udělali všechno, co jsme slíbili. Připravujeme pracovní skupinu, která bude řešit vysoké odměny.“

Podle Maxové začnou nová koaliční vyjednávání ihned. Jako první chtějí oslovit ODS. „Myslím, že je to třetí nejsilnější strana v jižních Čechách, které voliči dali svou důvěru, a to je ODS. Samozřejmě budeme ještě dnes jednat s dalšími subjekty. Můžu říci, že na základě nějakých diskuzí, jsem se vyhraňovala proti KDU-ČSL. Musím říci, že situace se vyvinula tak, že jsou to pro nás i partneři k jednání a k možné spolupráci. Komunistickou stranu zatím nemáme v úmyslu oslovovat. Uvidíme, jak se domluvíme s dalšími subjekty,“ řekla Marxová.

Vyjednávat bude podle hejtmana Zimoly i ve volbách vítězná strana ČSSD. Povede nová koaliční vyjednávání - se Zimolou v čele kraje i bez. „S ODS spolupracovat nebudeme. Spolupráci jsme nabídli lidovcům a Starostům,“ řekl Zimola.

Maxová dodala, že se připojí k opozičním zastupitelům, kteří chtějí svolat mimořádné zastupitelstvo. Mělo by se uskutečnit do tří týdnů. Zimola zatím zůstává ve své funkci, ANO uvažuje o tom, že by na místo hejtmanky navrhlo hejtmanovu náměstkyni Lucii Kozlovou (ANO).

Jihočeský hejtman Jiří Zimola z ČSSD už dřív řekl, že nevidí důvod, proč Bláhu z vedení společnosti odvolávat, když nemocnice prosperují.

Opoziční strany, tedy ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy, stejně jako hnutí ANO kritizují vysoké odměny pro Bláhu. K tomu tvrdí, že tak kraj vyvádí z nemocnic peníze. Argumentují tím, že Bláha nechá stavět na svém pozemku v Lipně nad Vltavou rekreační dům pro Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu. Zimola uvedl, že nijak nepochybil, že část peněz už Bláhovi uhradil a zbytek doplatí po kolaudaci domu.

autoři: , pfr
Spustit audio