V Jablonci probíhají kurzy finanční gramotnosti pro seniory

14. březen 2012

Další sérii seminářů o finanční gramotnosti rozjelo jablonecké Centrum sociálních služeb. Přednášky jsou součástí Akademie seniorů a některé z nich může navštívit kdokoli. Například tento pátek bude odpolední seminář v jabloneckém Spolkovém domě zdarma veřejně přístupný. Informace jsou určené ale hlavně starším lidem.

„Nikoho do domu nepouštíme a když už někdo přijde, tak ho odbudu.“ „Nikam nechodím, na nějaké ty akce – protože vím, že to nikdy není čistý.“ popisují dvě z posluchaček kurzů finanční gramotnosti v jabloneckém Spolkovém domě jedinou stoprocentně účinnou obranu proti vykutáleným obchodníkům. Přestože jsou to metody obecně známé - i tak je mezi námi stále dost těch, kteří se nechají napálit.

„Děje se to proto že je to lákavé. Zaprvé jim slibují například oběd zdarma, který je spojený právě s tou nabídkou a v té euforii, že je to pěkný, to lidi sepisují...“ vysvětluje lektorka Květa Kolníková, že složitá situace, do které se někteří po na první pohled výhodném zájezdu spojeném s prezentací zboží dostanou, není neřešitelná.

Nejde ale jen o dávno známé praktiky zájezdů spojených s prodejem. Na trhu je teď tolik finančních produktů a nabídek, že se v nich špatně orientuje kdekdo a jak potvrzuje lektorka Květa Kolníková - starší lidé patří k těm, kteří jsou lehce manipulovatelní.

A tak semináře finanční gramotnosti mají lidem poskytnout alespoň nějaké vodítko v momentech, kdy se budou rozhodovat - uzavírá Markéta Jeníčková: „Já si myslím že je taková určitá forma prevence. Když už nic jiného, tak si uvědomí – aha, to jsme slyšeli na tom semináři. Budu si dávat pozor.“

Přednášky jsou v jabloneckém Centru sociálních služeb naplánované až do poloviny dubna.

autor: leš
Spustit audio