V Itálii spadl autobus do rokle. Havárii nepřežilo 39 lidí

29. červenec 2013

Při nehodě autobusu v jižní Itálii zemřelo v neděli večer nejméně 39 lidí. Mezi mrtvými je zřejmě i řidič. Vozidlo spadlo z dálničního mostu. Autobus se zhruba padesáti Italy mířil do Neapole, cestující se v něm vraceli z náboženské pouti do Pietrelciny svatého otce Pia.

Hospitalizováno je 10 lidí. Jejich zranění jsou velmi těžká, dva z nich jsou dokonce v kritickém stavu. Očekává se proto, že počet obětí ještě může stoupnout. V autobuse bylo deset dětí, tři z nich jsou v nemocnici, ostatní zemřely.

Policie zjišťuje přesný počet cestujících, udává se 47 nebo 49. Nejméně jeden člověk se stále pohřešuje. Záchranáři doufají, že na výlet vůbec nejel.

Několik svědků, lidé z automobilů, které jely za autobusem, popisovali tragédii televizi Sky takto: Autobus jel po dálničním mostě v hornatém úseku, kde se silnice silně svažuje. Jel zřejmě příliš rychle, přestože je tam omezená rychlost. Brzdit začal, až když řidič před sebou uviděl frontu pomalu jedoucích aut.

Podle svědků mu při brzdění praskla jedna pneumatika nebo mu nezafungovaly brzdy. Autobus nejprve narazil do automobilů ve frontě – i v těchto autech lidé byli zranění, jde zrhuba o 14 osob s lehčími a středně těžkými zraněními – a pak ve smyku do svodidel, která nevydržela a autobus spadl z viaduktu.

Následný pád do rokle z výšky 30 metrů vůz rozdrtil. Hasiči se snažili ze zaklíněného vraku vysvobodit cestující celou noc, práci jim ale komplikovala tma a nepřístupný terén.

Příčina nehody se vyšetřuje. Způsobit ji mohla porucha brzd, roztržení pneumatiky nebo mikrospánek řidiče. Policie na místě nehody nenašla žádnou brzdnou stopu. Kvůli tragédii změnil premiér Enrico Letta program své dnešní návštěvy Atén.

Nehoda autobusu u Avellina
autoři: kko , mach
Spustit audio