V Hostinném mají venkovní posilovnu pro seniory. Jak se tahle myšlenka osvědčila?

17. červen 2016

Radnice v Hostinném se nechala inspirovat v některých dalších městech a vybudovala dvě venkovní posilovny. Ta menší se třemi stroji stála město šedesát tisíc korun a je hned pod okny Domu s pečovatelskou službou, který obývá více než pět desítek seniorů.

A že tohle umístění není náhodné potvrdil místostarosta Petr Kesner ze sdružení Hostinné žije: „U Domu s pečovatelskou službou je to koncipováno tak, aby si tam mohli zacvičit i senioři. Jsou prvky spíš rehabilitační."

Miniareál ještě není ani oficiálně otevřený a některé odvážné seniorky si už stroje vyzkoušely na vlastní kůži.

Většinou ale moc nevěděly, co s nimi - čehož si všimla i jedna z obyvatelek domu Ludmila Pavlová: „Právě kdyby věděly jak na to, třeba by to využívaly. Nevědí co s tím a jak."

Čtěte také

Informační tabule jsou podle informací z radnice zatím teprve ve výrobě a s jejich instalací se počítalo už od začátku.

V Hostinném mají venkovní posilovnu pro seniory. je hned pod okny Domu s pečovatelskou službou, který obývá více než pět desítek seniorů

Až bude areál v provozu se těší třeba Edita Bartoníčková: „Rozhodně to je příjemné zjištění. Že se taky na nás myslí. Zkusím to, zkusím to."

Pokud bude místo a prostor.

„Jako vosy na bonbónech", prohodila jedna ze seniorek na lavičce v parku směrem k mladým. Na mikrofon svůj názor říct nechtěla, ale podle vedoucí pečovatelky Edity Polešovské to může mezi staršími a mládím docela jiskřit: „Nejvíc jim vadí ten hluk. Že je to v těch večerních hodinách, když oni se chtějí již koukat na televizi, tak prostě ti mladí tady řádí. Občas se stane, že musí zavolat městskou policii."

V Hostinném mají venkovní posilovnu pro seniory. je hned pod okny Domu s pečovatelskou službou, který obývá více než pět desítek seniorů

A ta musí přijet až z dvacet kilometrů vzdáleného Trutnova. To tedy za předpokladu, že to obyvatelky nevezmou do vlastních rukou rovnou.

„Pár ženských tady z baráku na ně křičelo ať odejdou. Takže oni si to většinou vyřeší sami," říká Luisa Polešovská.

Ludmila Pavlová zásadní problém nevidí: „Je tady stáří i mládí dohromady. A vzájemně se přirozeně ovlivňují. Napomínáme ty děti a zase je pochválíme. Jsme rádi, že jsou tady a naše prostředí zase trochu oživí."

Jestli se rehabilitační venkovní stroje poblíž Domu s pečovatelskou službou stanou vítaným místem pro všechny nebo terčem sporů, ukáže až čas.

Kdyby ale došlo na druhou variantu, určitě by to byla škoda.

autor: lcz
Spustit audio