V horku by lidé měli pít hlavně neslazené nápoje, kardiaci by to však neměli přehnat

19. červen 2013

Až do čtvrtka platí výstraha meteorologů před vysokými teplotami, které mohou přesáhnout i 34 stupňů Celsia. Kolapsům z horka lze podle lékařů předcházet relativně snadno – omezit pohyb na přímém slunci a zvýšit příjem tekutin.

Jak však říká přednosta interní kliniky v brněnské fakultní nemocnici profesor Jindřich Špinar, třeba lidé s kardiovaskulárními problémy by to neměli s pitným režimem přehánět.

„Můžou to přehnat a potom se k nám vrací v těžkém stavu,“ vysvětluje Špinar s tím, že lidem při nadměrném příjmu tekutin může začít selhávat srdce.

Důležitou roli hraje i volba vhodného nápoje do horkého počasí. Podle výživové poradkyně Lenky Witové by lidé měli sáhnout raději po neslazených nápojích.

„Jelikož po sladké tekutině dochází k pocitům žízně, tolik nezavodňuje, spíše doporučuji čistou vodu,“ říká Witová.

Účinnou pomoc může v horku přinést i jinak kritizovaná klimatizace. Podle profesora Špinara je to rozhodně lepší varianta než pobyt v přehřáté místnosti v průvanu u otevřeného okna.

„Pokud je klimatizace dobře udělaná, pokud není přehnaně nastavená na nějakou příliš nízkou teplotu nebo na nějakou nízkou vlhkost, tak je víceméně zdravá. Horší je to, že klimatizace bývá velmi často zdrojem virových infekcí, parazitálních infekcí,“ dodává Špinar.

Právě choroby způsobené těmito infekcemi mohou podle Špinara za to, že někteří lidé mají s klimatizací negativní zkušenosti.

autor: dsl
Spustit audio