V Dobřanech je k vidění výstava zaměřená na zelenou energii, vytvořila ji umělá inteligence

9. říjen 2023 19:50, aktualizováno

Obrazy vytvořené umělou inteligencí najdete nyní na stromech v Brentnerových sadech v Dobřanech na jižním Plzeňsku. Všechny spojuje téma energetiky a její přeměny na zelenou variantu.

Dobřany na jižním Plzeňsku se jako jediné v kraji připojily k celorepublikovému happeningu – Výstava na stromech. Akce se koná každý rok v říjnu. Letošní devátý ročník je zaměřený na práci v energetickém průmyslu a také na spravedlivou přeměnu energetiky. Dobřanskou výstavu na stromech najdete v těchto dnech v Brentnerových sadech.

Výstavu tvoří deset obrazů, které vytvořila umělá inteligence. Jejich obsah by měl inspirovat a povzbudit ty, kteří uvažují o tom, že by se pustili do přechodu na zelenou energii, a symbolizovat, koho a jak se případná změna dotkne. „Je to téma, které ovlivňuje každého z nás,“ shodují se zahradnice Lucie Burianová a Zuzana Peksová z dobřanského městského kulturního střediska, jež výstavu instalovaly. „Doprovodné texty mohou možná na první přečtení působit komplikovaně, ale myšlenka je jasná a výstižná. My všichni žijeme na této zemi, spotřebujeme nějakou energii a zacházíme s ní určitým způsobem. A proto bychom také všichni měli alespoň uvažovat o přechodu na zelenou energii a využívání obnovitelných zdrojů.“

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio