V Děčíně se utrhlo a uplavalo šest velkých zásobníků na plyn

5. červen 2013

Z Děčína uplavalo víc obřích cisteren, než kolik se původně předpokládalo. Podle děčínského magistrátu se v přístavu Loubí uvolnilo šest dvanáctitunových zásobníků. Jisté je, že byly prázdné.

Podle Markéty Lakomé z děčínského magistrátu bylo ale zásobníků šest:

„Máme informace, že jich bylo šest. A kde všechny jsou, přesně ale nevíme. Víme, že dvě se nám zachytily, hasiči je zajišťují. Ale kde jsou ty ostatní – asi nemáme úplné informace.“

Dvanáctitunové nádrže patří soukromé firmě a dvě z nich už němečtí policisté zachytili, a to pomocí vrtulníku. Ještě před tím kolem řeky se rozezněly sirény, varující před nebezpečím.

Firma Chart Xerox, která tyto cisterny vyrábí, obchoduje s Německem. Před povodní jich podle ředitele firmy Martina Čekala bylo připravených na vývoz větší množství:

POVODNĚ ONLINE: Počet evakuovaných přesáhl 19 tisíc, Labe zaplavilo Střekov a dál stoupá

„Bylo jich tam 58. Poté, co jsme se dozvěděli, že stoupá hladina, tak jsme je přemístili na nejvyšší možné místo, ukotvili. Pak jsme je kotvili několikrát i hasičským záchranným sborem.“

„Přes veškerou snahu se některé nádrže uvolnily a odplavaly. Podle informací z magistrátu a dalších míst byly některé zachyceny ještě na českém území, jiné odplavaly do Německa,“ uvedl Čekal.

„Podařilo se nám udělat kapsu, do které se nějaké ty nádrže zachytly, ale vzhledem k nebezpečí, které hrozilo při provádění záchranných prací, jsme museli nakonec jednotku stáhnout,“ uvedl velitel záchranného hasičského sboru v Děčíně Jaroslav Vaněk.

Situaci hasiči dál monitorují.

autoři: mkp , leš
Spustit audio