V Dalmácii se i letos obávají požárů

11. srpen 2004
Zprávy

Katastrofální požáry, které sužovaly pobřeží a ostrovy Jadranu loni, by se letos mohly opakovat. Důvodem jsou předpovědi meteorologů, kteří očekávají v následujících dnech silné nápory větru. Ten by mohl sebemenší oheň rozšířit daleko do kraje, mohutný bura také znemožňuje vzlétnout kanadérům.

Doposud se chorvatských hasičům podařilo všechny lesní požáry velmi brzy zlikvidovat. I jejich počet je o polovinu nižší než za stejné období loňského roku. Důvodem je podle šéfa hasičů Tomislava Vuka nejen dobré počasí, ale také větší informovanost turistů. Také hasiči jsou nyní ve větší pohotovosti. Největší problémy zatím způsobil požár na ostrově Vis.

Na Jadranu je v současnosti téměř 620 tisíc turistů, což je nejvíce v letošním roce. Je to přibližně stejný počet jako loni v tomto období. Nejvíce turistů přijíždí tradičně do okolí Splitu, tam je na dovolené přes 97 tisíc lidí. Až o 70 procent se zvýšil zájem o nudistické kempy a pláže - například v Zadaru je registrováno 36 tisíc naturistů. Menší zájem než loni projevili turisté o Istrii.

Na chorvatských čerpacích stanicích opět stoupla cena nafty. Za litr zaplatíte v průměru o deset lip více než včera. Eurodiesel přijde asi na 6 kun 27 lip a diesel pořídíte za 6 kun 17 lip. Nafta podražila ve většině zemí světa.

autor: mfi
Spustit audio