V Česku vyrostou čtyři olympijské parky. Na Lipně, v Plzni, v Ostravě a v Pardubicích

4. únor 2016

Kdo nebude na olympijských hrách v Riu, bude moci ochutnat atmosféru závodů v českém olympijském parku na Lipně. Pro koho bude i výlet na Šumavu příliš dlouhý, může za rytmy Ria jet do Ostravy, Pardubic, nebo Plzně. Každé z těchto měst si na dva týdny během Her chystá vlastní olympijské disciplíny.

„Český olympijský výbor se rozhodl přenést myšlenku olympijských parků i do regionů,“ vysvětluje koordinátor projektu regionálních olympijských parků Štěpán Dlouhý.

Pilotní díl při zimních Hrách v Soči v Praze na Letné byl tak úspěšný, že jeho letní verzi vybuduje olympijský výbor u šumavské nádrže. Zároveň chce ale dostat náladu závodů pod pěti kruhy i na regionální úroveň, a proto vybuduje ve spolupráci se sportovními svazy menší parky v Ostravě, Pardubicích a Plzni.

„V jednotlivých městech budou parky svázány jak s místními sportovci, tak s prezentací tamních sportovních klubů. Jedním z těch hlavních cílů je propagace olympijské myšlenky a také přitáhnout místní děti a mládež ke sportu,“ říká koordinátor projektu.

Pořadatelé ze zmíněných měst počítají hlavně s masivní propagací místních oddílů všech možných sportů, které by v ideálním případě měly své návštěvníky znovu potkat v září u náboru a vychovat z nich opravdové olympioniky.

Návrhy parků jsou různé - zatímco Pardubice plánují umístit jeden velký k soutoku Labe s Chrudimkou, Plzeň bude mít center hned několik.

„Definitivní program ještě není samozřejmě hotový. Organizátoři jednotlivých parků jednají s místními sportovními kluby o tom, aby prezentovaly jednotlivé sporty a to jak formou sportovišť, tak různých jiných prezentací. Důležitou součástí všech těch parků budou také příměstské tábory, ve kterých budou mít děti celodenní program,“ nastiňuje Štěpán Dlouhý s tím, že by se návštěvníci měli potkávat i s některými olympioniky ze zimních disciplín, případně s těmi, co do Ria nepoletí.

autoři: mch , jkn
Spustit audio