V Česku se ochladí. Hory očekávají až čtvrtmetrový příval sněhu

24. listopad 2013

Česko zasáhne arktická zima, v neděli odpoledne a večer se výrazně ochladí. Meteorologové předpokládají, že teploty spadnou o pět až osm stupňů. Do úterý by na horách mohlo napadnout až 25 centimetrů sněhu. Hrozí také náledí na silnicích.

„Očekáváme, že na horách přibude nový sníh. Do pondělního rána 10 centimetrů, do úterního rána dalších 10 centimetrů. A v Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech může spadnout místy až 25 centimetrů sněhu,“ informuje meteorolog Stanislav Racko.

Opatrní by měli být také řidiči. „V horských oblastech se vlivem sněžení budou místy tvořit sněhové jazyky. Kvůli ochlazení se v nočních hodinách bude na silnicích ojediněle tvořit náledí,“ upozorňuje meteoroložka Milena Ferebauerová.

Na zimu se chystají silničáři i azylové domy

Silničáři ujišťují, že jsou na zimu dobře připraveni. V pohotovosti mají desítky technických strojů.

„K dispozici je 65 sypačů, 24 traktorů s radlicí, 23 nakladačů, šest sněhových fréz a deset šípových pluhů,“ říká například ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Zdeněk Pavlas.

Správa silnic v Moravskoslezském kraji drží služby čtyřiadvacet hodin denně. K zimní údržbě má více než stovku sypačů a sklady zavezené solí a pevným posypovým materiálem. Díky příznivému počasí stihli silničáři v listopadu kompletně přichystat zásněžky i sněhové tyče.

Na ochlazení se připravují také azylové domy. Třeba v Pardubicích už teď mají noclehárny plně vytížené, a to ještě nepřišel mráz. Podle ředitele SKP-centra Jiřího Pitaše se proto v případě nouze budou muset lidé bez domova spokojit s noclehem na židlích.

„Samozřejmě ve chvíli, kdy uhodí mrazy a noclehárny nebudou stačit, jsme připraveni otevřít i přes noc nízkoprahové denní centrum, aby i osoby bez přístřeší měly možnost, byť v sedě, tak alespoň v teple a s čajem přečkat noc,“ vysvětluje.

Sníh vyhlížejí lyžařské areály

Vlekaři v lyžařském areálu Horní Mísečky v Krkonoších by večer mohli začít s umělým zasněžováním sjezdovek. Sněžná děla zapnou, pokud budou teploty pod bodem mrazu.

„Zatím se ty teploty pohybují kolem nuly, nicméně večer by měl začít mráz. Na větší sněžení to vypadá v pondělí, takže technické zasněžování jsme chtěli dneska v noci spustit,“ potvrzuje vedoucí provozu areálu Zdeněk Spilka.

Ochlazení může přinést komplikace zejména na severovýchodě Česka. Změnu počasí bude podle varování meteorologů provázet nejen intenzivní sněžení, ale i vítr, který může na hřebenech severních hor dosahovat až 90 kilometrů v hodině.

Nástup zimy sleduje taky náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Podle něj je aktuálně na vršcích hor teplota těsně nad nulou. „Předpokládáme, že v průběhu odpoledne, večera a zítřejšího rána teplota spadne lehce pod bod mrazu a z mírného deště to přejde do sněžení,“ dodává Radim Pavlica a upozorňuje, že je třeba počítat na cestách s kvalitní zimní výbavou.

autoři: rep , Zuzana Hálová , kap
Spustit audio