V Česku je zřejmě první případ opičích neštovic. Jaké jsou příznaky a jak se nemoc přenáší

25. květen 2022 09:19

V úterý 24. května Státní zdravotní ústav předběžně potvrdil první případ onemocnění opičími neštovicemi v Česku.

Evropou se šíří nové případy nákazy opičími neštovicemi, které byly zatím obvyklé hlavně v afrických státech. Případy už ohlásilo Rakousko, Německo, Švýcarsko, Itálie nebo Velká Británie. V úterý 24. května Státní zdravotní ústav předběžně potvrdil i první případ nákazy opičími neštovicemi v Česku.

Pacient je v hospitalizovaný a jeho vzorek musí ještě prověřit Národní referenční laboratoř. Definitivní výsledky bude mít zřejmě na přelomu května a června.

K přenosu onemocnění je podle odborníků potřeba dlouhodobý a blízký kontakt. Nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny a většina pacientů se uzdraví. Ohroženi jsou hlavně lidi s oslabenou imunitou.

Mezi obecné příznaky opičích neštovic patří horečka, zimnice, bolesti hlavy, svalů a kloubů, a hlavně puchýřky na kůži. Státní zdravotní ústav už vydal přesný postup pro lékaře, jak by při podezření na toto onemocnění měli postupovat.

Na rozdíl od koronaviru se nemoc nešíří vzduchem, rizikovější je bližší kontakt s lidmi. Hlavně pak s těmi, kteří už mají na kůži vyrážku. „To už je fáze, kdy skutečně není pochyb o tom, že je třeba takového člověka mít v karanténě a ten může být velmi snadno zdrojem další infekce,“ doplnil ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.

Opičí neštovice a očkování

Podle předsedy společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého očkování proti opičím neštovicím neexistuje, používá se vakcína proti pravým neštovicím, ale nebude se používat plošně. Například ve Velké Británii zahájili takové očkování u zdravotníků.

V případě nákazy se doporučuje izolace pacienta. Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání Českého rozhlasu řekl, že se připravuje opatření, podle kterého nakažení a lidé s podezřením na opičí neštovice, půjdou na 3 týdny do izolace.

„Je určitě riziko, že bude docházet nadále k šíření a proto se připravují patření, ve smyslu izolace osob, které to onemocnění prodělávají,“ řekl Prymula.

Podle Prymuly jsou opičí neštovice méně závažné onemocnění a v Česku zřejmě nebudou plošným problémem. Masivní šíření nákazy nehrozí ani podle infektologa Pavla Dlouhého.

autoři: Adéla Paruchová , Eva Malá | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio