V centru Olomouce začíná oprava sloupu Nejsvětější Trojice. Trvat má až 990 dní

8. duben 2024 09:56

V centru Olomouce v pondělí začala oprava sloupu Nejsvětější Trojice, památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Renovace barokní dominanty historického jádra města vyjde na třicet milionů korun, 85 procent nákladů pokryje dotace. Tým restaurátorů má na opravy 990 dní. Sloup tak bude zakrytý lešením a plachtami nejméně dva roky.

„V některých případech se jedná o havarijní stav. Já nejsem schopen to odtud posoudit, vyjádřil bych se k tomu, až postavím lešení,“ říká restaurátor René Tikal ke stavu jedinečné památky s odkazem na nedávné průzkumy.

Škodily povětrnostní podmínky i dřívější restaurátorské zásahy

Nejvyššímu sousoší v Česku škodily nejen povětrnostní podmínky. „Ale i některé předchozí restaurátorské zásahy, které byly provedeny v 80. letech a ještě dříve. Na zpevnění materiálu se používaly jiné materiály, než se používají dnes a ty naopak ten kámen uzavíraly a poškozovaly. Dochází pak ke korozi sochařské výzdoby a v některých případech i degradaci originální modelace, což je velký problém,“ vysvětluje Tikal.

Podle posudku vykazuje kamenná výzdoba poškozený povrch, místy i trhliny. Nedostatky odborníci našli i u soch světlonošů s nižší vrstvě sloupu. Podle Tikala se po opravách pravděpodobně změní i barva pískovcové památky.

Myslím si, že teď jsme opravdu na hraně toho, kdy máme se samotnou rekonstrukcí začít.
Miroslav Žbánek, primátor Olomouce

Opravu památky UNESCO, která má trvat 990 dnů, město odkládalo několik let, což uznává i primátor Miroslav Žbánek z hnutí ANO. „COVID nás trochu zdržel v tom, abychom zahájili přípravné práce a zpracování restaurátorského záměru v době, kdy už to bylo nezbytně nutné. Myslím si, že teď jsme opravdu na hraně toho, kdy máme se samotnou rekonstrukcí začít,“ uvádí Žbánek.

Pro investičního náměstka Miloslava Tichého z hnutí ANO to bylo zatím nejsložitější výběrové řízení pod jeho vedením. „Neposuzovala se pouze cenová nabídka, ale také zkušenosti restaurátora. S referencemi nám pomohli odborníci z Národního památkového ústavu. Každý reference se posuzovala velmi důkladně. Jsem rád, že byl vybrán odborník, který má velmi dobré zkušenosti i v Olomouci a který je asi největším znalcem soch v Olomouci,“ zmiňuje Tichý.

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci a přípravy na zahájení rekonstrukce

Tikal restauroval reliéfy na renesančním olomouckém Edelmannově paláci a jeho dílem je i obnovená Merkurova kašna. Pracoval také na sochařské výzdobě průčelí Staroměstské radnice v Praze, na Pražském hradě, na restaurování čtyř soch od Matyáše Brauna v jižních zahradách a také na sochařské výzdobě na Kuksu.

Památka UNESCO Sloup Nejsvětější Trojice je magnetem pro turisty z celého světa. Nejvíc z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje. Monumentální barokní sloup prošel velkou opravou naposledy v roce 2001.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související