V brazilském městě potomků českých přistěhovalců má Česko nového konzula

7. květen 2016

Česká republika má v zahraničí dalšího nového oficiálního zástupce. Honorárním konzulem ve městě Batayporã na jihozápadě Brazílie se stal podnikatel, veterinář a výzkumník Evandro Trachta. Je potomkem československých přistěhovalců a nadšeným propagátorem českobrazilských vztahů.

„Měl jsem velkou radost, že jsem byl jmenován honorárním konzulem. Byl to pro mě opravdový dárek,“ říká Evandro Trachta.

Město Batayporã není velké, pro Českou republiku je ale zajímavé tím, že ho nechal na začátku 50. let založit československý podnikatel Jan Antonín Baťa.

Starostou byl v jeho nedlouhé minulosti Evandrův dědeček Jindřich Trachta. Do Brazílie přišel jako jeden ze správců Baťovy společnosti, která dobývala dosud neobydlené nebo málo kolonizované oblasti na pomezí brazilských států São Paulo a Mato Grosso do Sul.

„Dědeček byl pro mě velký vzor. Pan Baťa také. Jejich historie pro nás byla takovou biblí.“

V Batayporã a okolí žijí potomci českých přistěhovalců, a žije tam i česká kultura. Evandro Trachta sám se česky naučil až při studiích v Brně. Už léta spoluorganizuje pobyty českých dobrovolníků, v minulosti také pomáhal s výměnnými pobyty dětí. Stál u zrodu Centra památky Jindřicha Trachty, které uchovává důležité dokumenty z období kolonizace Baťovými lidmi, či buduje kapličku pro kopii sošky Pražského Jezulátka.

V Batayporã působí také učitelka češtiny vyslaná Českou republikou a v okolí se dají dělat výlety podle prvních značek, které vyznačil Klub českých turistů.

Podle Trachty se ale otevírají dveře i podnikatelským vztahům v místním regionu. V možnosti věří i přesto, že Brazílie prožívá nejhorší ekonomickou recesi za poslední čtvrtstoletí. Své předky a vzory zkrátka Evandro Trachta nezapře.

Bratři Trachtové, vnuci Jindřicha Trachty, který vedl kolonizaci kolem Bataypora
autor: dkk
Spustit audio