V Albrechticích napadli kvůli sociálním dávkám místostarostku

16. listopad 2011

Policie vyšetřuje napadení místostarostky Albrechtic v Jizerských horách Anny Kuřátkové. Podle tamního starosty Jaroslava Zemana šlo o Romy, kteří se domáhali sociálních dávek. Pokud tuto verzi policie potvrdí, půjde o první případ, kdy lidé závislí na podpoře napadli představitele obce.

Starosta Albrechtic Jaroslav Zeman tvrdí, že skupina útočníků navštívila jeho kolegyni doma. Když ji chtěl bránit manžel, zbili rváči i jeho. Za pachatele označil Zeman místní Romy. Na dávky podle něj neměli nárok, protože patří postižené Romce, která žije v ústavu.

„Na místostarostku útočili, křičeli chceme peníze, nemáme z čeho žít. Nebyli schopni pochopit, že to nejsou jejich peníze, ale té nemocné osoby. Vyvrcholilo to v pondělí, když dostali dávky na Marcelu Demeterovou a v úterý pak napadli místostarostku,“ řekl starosta Zeman.

Krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková ale Radiožurnálu tuto verzi zatím nepotvrdila. Podle ní policie zatím nikoho nezadržela ani neobvinila.

„Událost prověřujeme pro podezření z trestného činu. Nicméně zatím není situace příliš přehledná, nemáme ještě vyslechnuty všechny svědky. Šetření je ještě na počátku, takže nemohu sdělit nic bližšího.“

Na celém Tanvaldsku v poslední době roste napětí a obavy z násilí. Přibývá tu totiž chudých lidí, kteří nemají práci.

autoři: ima , leš , rep , teb
Spustit audio