Ústecký krajský úřad dostal stovky připomínek k navrženým koridorům budoucí rychlodráhy z Prahy do Drážďan

2. únor 2023 10:33

Ústecký krajský úřad eviduje přes 600 připomínek ke změně územních zásad pro trasu rychlodráhy. Občané, obce a města mohli zasílat k návrhu změny zásad územního rozvoje své názory do 31. ledna.

Přestože bylo veřejné projednání před více než týdnem, krajský úřad požadoval doručení připomínek pouze písemně. Z toho důvodu čekají úředníci i po skončení termínu připomínkování na možné doručení posledních podání.

„V tuto chvíli můžeme říct, že se už sešlo více než 600 připomínek a námitek. Další mohou ještě do konce týdne poštou dorazit. Úředníci krajského úřadu je nyní musí všechny protřídit, seznámit se s nimi a následně se s nimi vypořádat,“ uvedla mluvčí hejtmanství Magdalena Fraňková.

Ústí nad Labem má deset námitek proti plánované trase městem

Ústečtí radní podali krajskému úřad desítku námitek. Podle městské rady architekti v navržené změně zásad vůbec neřešili průchod nové železnice silně zastavěným centrem Ústí nad Labem. Požadují také posouzení nadzemní a podzemí varianty rychlodráhy nebo vymístění nákladních vlaků a ponechání pouze osobní dopravy.

„Ze samotného veřejného projednání vyplynulo, že samotný zpracovatel absolutně nebral v potaz, že by se jednalo o kombinovanou dopravu v tomto úseku od Litoměřic, přičemž na samotném projednání bylo Správou železnic sděleno, že s touto kombinovanou dopravou v tomto úseku počítají,“ vysvětlila radní Eva Fialová z hnutí ANO.

Úředníci teď musí jednotlivé námitky, připomínky a další podání roztřídit a vypořádat. Vzhledem k jejich počtu to bude trvat zřejmě delší dobu. Pokud se ale ukáže, že žádná z navržených tras rychlodráhy neodpovídá tomu, co chtějí obce, města a veřejnost, je možné, že se bude muset veřejné projednání opakovat. Teprve až poté dostanou změnu zásad pro určení koridoru rychlodráhy krajští zastupitelé k finálnímu schválení.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související