USA budou usilovat o širší koalici v boji proti Islámskému státu

23. září 2014
Zprávy

Spojené státy budou pokračovat v kampani proti bojovníkům militantního hnutí Islámský stát na Blízkém východě. Americký prezident Barack Obama to potvrdil několik hodin poté, co USA a jejich spojenci zahájili další fázi boje proti Islámskému státu v Sýrii. Do leteckých úderů se podle Obamy zapojilo i pět arabských spojenců Washingtonu.

Spojené státy podle prezidenta Baracka Obamy nestojí v boji proti ozbrojencům hnutí Islámský stát samy. Na operaci v Sýrii se podílí Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Bahrajn a Katar.

"Spojené státy jsou pyšné, že stojí bok po boku s těmito národy v boji za naši společnou národní bezpečnost. Síla této koalice dává jasný vzkaz, že to není jen boj Ameriky, ale že národy a vlády na Blízkém východě odmítají takzvaný Islámský stát a usilují o mír a bezpečnost, kterou si zaslouží," uvedl americký prezident.

Mezinárodní koalice v tuto chvíli čítá na 40 zemí. S mnohými lídry bude prezident Barack Obama mluvit o dalším postupu během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Čtěte také

Mimo jiné chce koordinovat úsilí ve snaze odstřihnout Islámský stát od financí a zastavit příliv nových bojovníků do řad extremistického hnutí.

Podle zdrojů agentury Reuters by se k úderům proti islamistům možná už zítra mohla připojit i Velká Británie. O další bombardování džihádistů dnes požádali také kurdští bojovníci v Iráku.

Barack Obama v projevu informoval veřejnost, že kromě Islámského státu americká armáda zaútočila v Sýrii i na organizaci Khorasan. Nepříliš známá odnož Al-Káidy má podle bezpečnostních expertů potenciál stát se hrozbou pro USA.

Agentura Reuters dokonce uvádí, že tato buňka nebyla daleko od završení příprav na teroristický útok v Evropě nebo ve Spojených státech.

Čtěte také

autoři: dka , vid
Spustit audio