Úředníci bez maturity možná dostanou pět let na doplnění vzdělání

23. květen 2016

Řadoví úředníci bez maturity možná dostanou příležitost si vzdělání v příštích pěti letech doplnit. Počítá s tím senátní změna zákona o státní službě, kterou by dnes měla projednat vláda. Pokud by senátní návrh nezačal platit, musely by úřady referenty bez maturity příští rok v červenci propustit. To by mohlo ohrozit funkčnost některých úřadů.

„Jsem zaměstnankyní pražské správy 15 let. Nemám maturitní zkoušku a myslím si, že svoji práci odvádím dobře. Nelíbí se mi, že vedoucí můžou mít výjimku ve služebním zákoně ve vzdělání, a my, kteří jsme tam řádku let, výjimku nedostaneme a přijdeme o práci,“ říká zaměstnankyně České správy sociálního zabezpečení Jana Mauderová.

Právě tomu, aby referenti o práci přišli, se pokusili zabránit senátoři. Předkladatel návrhu Jiří Oberfalzer z ODS původně chtěl, aby měli referenti výjimku a na základě souhlasu nadřízených by jim bylo možné nižší vzdělání prominout. S tím v Senátu neuspěl. Oberfalzer si myslí, že pět let na doplnění vzdělání nestačí.

„Já se trošku obávám, že to není dostatečně dlouhá doba. Pak bych viděl i další problém v tom, že doplnit si střední vzdělání se v tomto věku, 30 let a výš, nedá jinak než na nějakém soukromém zařízení. Takže je to i otázka sociální, protože tito lidé jsou na postech, které nejsou kdovíjak velkoryse placeny,“ upozorňuje Oberfalzer.

Senátem přesto prošel návrh snadno, nikdo nebyl proti. Předseda horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD vysvětlil, proč změnu podpořil i on.

„Jsou to činnosti, které nevyžadují žádnou velkou odbornou erudici, rozsah znalostí. Jsou to takové administrativní, často se opakující činnosti. A mnoho zkušených lidí, kteří problematiku dobře zvládají, by museli od té práce odejít. Takže myslím, že tato výjimka je logická a předpokládám, že tak jako v Senátu, kde to nalezlo velkou podporu, tomu bude i v dalším legislativním procesu,“ věří Štěch.

Senátoři projednávali novelu zákona o státní službě v dubnu. V rozpravě před hlasováním vystoupil jen Jiří Čunek z KDU-ČSL. O referentech a jejich vzdělání ale nemluvil, připomínku měl k jiné části zákona.

„Mí spolupracovníci zjistili, že to, co dnes dělají středoškoláci – třeba přestupková řízení, celkem jednoduché a naučitelné úkony – to od roku 2021 nebo 2022 budou muset dělat právníci. To jsem zvědav, kde je seženeme a jestli skutečně na to mají studovat. Myslím, že těch změn tady bude ještě hodně,“ uvedl Čunek.

Možné jsou i další změny

Až senátní návrh změny zákona o státní službě posoudí vláda, dostanou ho na stůl poslanci. Budou mít možnost zákon ještě upravit. Například ministerstvo vnitra chtělo řešit i vyšší platy nastupujících zaměstnanců, kteří mají praxi mimo státní správu, nebo zavést určitou formu náborového příspěvku.

Pokud by ale sněmovna novelu odmítla, příští rok v červenci by musely odejít stovky pracovníků finančních a katastrálních úřadů nebo České správy sociálního zabezpečení. Jen z pražského ústředí správy by to bylo 300 z 1600 pracovníků. To by mohlo způsobit problémy s výplatou důchodů. V případě Puncovního úřadu by to byla dokonce pětina zaměstnanců bez maturity.

autor: jac
Spustit audio