Umělci vzkřísili berlínskou East Side Gallery

Německo a celý svět si v těchto dnech připomíná 20. výročí pádu berlínské zdi - symbol kolapsu totalitních režimů ve východní Evropě. "Nového kabátu" se při té příležitosti dočkal nejdelší zachovaný kus stavby, která rozdělila nejen německou metropoli, ale i celou Evropu. Řeč je o známé East Side Gallery, tedy kilometr dlouhém pásu pomalovaného betonu. Umělci z celého světa "osvěžili" tvář zdi do podoby, kterou měla v září 1990.

Rekonstrukce East Side Gallery byla obrovskou logistickou operací. Několik let trvalo, než se prostřednictvím inzerátů v nejrůznějších světových médiích podařilo najít 94 z původních 118 umělců. Na samotné rekonstrukci se nakonec podílelo 87 malířů. Zbývajících 17 obrazů museli zrekonstruovat jiní výtvarníci.

"Měl jsem před dvaceti lety spoustu ideálů a nápadů, ale taky strach o budoucnost. Nevěděl jsem, jestli zůstat v Berlíně, nebo se vrátit do Barcelony. Měl jsem však spoustu energie a chtěl jsem malovat. Můj obraz se jmenuje Mluvím o lásce," vysvětluje Ignasi Blanch, jediný Španěl, který na East Side Gallery zanechal uměleckou stopu, s tím, že jde o lásku k Berlínu.

"Díla zachycují optimismus umělců, kteří měli radost z pádu zdi. Společně dali těmto pocitům volný průchod," nastiňuje berlínský starosta Klaus Wowereit. "Vznikla unikátní výstava, která musí zůstat zachována," dodává.

Počasí, sprejeři a vandalové dokázali během dvaceti let některá díla prakticky zničit. Není dvoumilionová rekonstrukce, vyjádřeno v eurech, "sisyfovskou prací", kterou bude za patnáct dvacet let třeba zopakovat?

"Ano, je to určitý cyklus," připouští šéf uměleckého sdružení East Side Gallery Kani Alavi. "Budeme však na zeď dávat přece jen větší pozor. Chceme lidem vštípit, aby sami na East Side Gallery lépe dohlíželi. Měli by k ní přistupovat jako k jedné z nejdůležitějších připomínek naší historie. Doufám, že veřejnost nedopustí, aby se díla rychle zničila," vysvětluje.

"Je trochu na pováženou, že zeď je turisty vnímána jako atrakce. Nesmíme ale přestat vysvětlovat, co zeď znamenala. Mnoho lidí kvůli ní zemřelo. Historie musí být také vážná, což by se mohlo víc zdůraznit," domnívá se Ignasi Blanch.

Po zednických pracích na údržbě kilometrové East Side Gallery se 19. dubna letošního roku pustili umělci do práce. Některým trvalo opětovné zhotovení jejich díla pouhých 48 hodin. Jeden z malířů ale svůj obraz obnovoval až 38 dní.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio