Ukradené památky se vrací původním majitelům

14. únor 2002
Zprávy

Po dvou letech uzavřeli kriminalisté pátrání po ukradených památkách z celé České republiky a vyzvali majitele, aby se o zajištěné obrazy, sochy a další předměty přihlásili. Církev, města, obce i soukromé osoby tak mohou učinit do konce března letošního roku. V opačném případě hrozí, že policie vrátí památky pravděpodobným zlodějům nebo překupníkům.

Složitá situace vznikla proto, že policie má nedokonalou evidenci především památkových ústavů a církví. Přesto považuje za úspěch, že se podařilo identifikovat dvě třetiny nalezených památek. Naposledy 17 předmětů ze zámku v Cholticích.

"V průběhu této akce bylo zajištěno celkem 1962 předmětů, do současné doby zbývá zjistit 333 věcí. Všechny předměty, které jsou zde soustředěny, pocházejí i z domovních prohlídek, které byly vykonány v době realizace. Do současné doby bylo zjištěno celkem 23 pachatelů, u všech byly provedeny domovní prohlídky a navíc byly prohlíženy některé nebytové prostory včetně osobních automobilů," dodává podplukovník Jaroslav Zahálka z Kriminálního úřadu Policejního prezídia ČR.

Zkušenosti se zloději nemají jen faráři, ale i představitelé měst a obcí. Mezi těmi, kteří se do skladu v Kladně vypravili, byl i místostarosta Obecního úřadu Sezemice na Pardubicku František Matušů. "Já jako mám čisté svědomí, že jsme po to udělali co jsme mohli. U nás v kostele byl vykraden boční oltář, který byl odstrojen od andělů, pak kazatelna, která je dnes prakticky jen holá bedna na zdi. A je to smutné, když vidíte dnes ty fotografie nebo ty záběry na videu jak to vypadalo a mám obavy, že už se to tam nikdy nevrátí," řekl místostarosta.

V Kladně jsou shromážděny předměty s vysokou umělecko-kulturní hodnotou. Sochy svatých, sklo, porcelán, liturgická roucha, plastiky, knihy i rytiny. Neutěšený obraz často zdevastovaných památek, jako například socha biskupa v poloviční velikosti nebo betlém s vytrhanými figurkami, zvedl ze židlí nejen památkáře.

"Jsme jenom lidi a člověk cítí takové ponížení, že nemůže tomu pachateli dokázat trestnou činnost, kterou udělal. Mezi námi policajty i mezi lidmi je jednotný názor, že tyto věci by se neměly vracet, měly by propadnout ve prospěch státu nebo to dát ve prospěch církvím, které se o to budou starat," říká podporučice Marta Štruplová z Policejní správy Středočeského kraje.

Starosta Městského úřadu Dašice Jiří Halíř odjel z Kladna s přesvědčením, že svícny, které tam viděl, pocházejí z krádeže v tamním kostele. "Rozhodně rozebereme obrázky, které máme a které jsme mohli nafotit, zeptáme se i v jiných farnostech v Práchovicích a Kostěnicích, svých kolegů starostů a myslím si, že by bylo ještě dobré sem jednou zajet a celou tu sbírku si nafilmovat, i když je to na internetu. Ale je potřeba sem přivézt ty svědky. Vykradený kostel v Dašicích 1987, potom rok 2000 dvakrát vlastně v podstatě, takže uvidíme, jestli se nám podaří něco získat. Byli bychom velice rádi," uvedl Halíř.

Když novináři oznámili, že nevyzvednuté památky bude muset policie vrátit těm, u kterých je zajistila, označil tuto situaci za absurdní mimo jiné i poslanec Miloslav Kučera. "My v současné době ve sněmovně projednáváme zákon o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Ten se především týká starožitníků a památkářů a hovoří o tom, za jakých okolností je možné konkrétní předmět prodávat, kupovat nebo vyvážet. Napadá mě, že v té souvislosti by bylo možná docela dobré, že bychom prostřednictvím tohoto zákona řekněme vyplnili tu mezeru, která tady je v souvislosti s těmi ukradenými předměty a pokusili se nepřímou cestou napravit legislativu tak, aby opravdu se ukradené předměty nevracely zlodějům, když se o ně nikdo nepřihlásí," domnívá se Kučera.

Jak potvrdil podplukovník Zahálka, očekávaný zákon o prodeji, nákupu a vývozu památek, se bohužel už nedotkne v Kladně zajištěných památek. "To asi ne, protože ten legislativní proces, to je tak rok. Především bych v tomto směru měli sehrát svoji úlohu poslanci KDU-ČSL. Ti jsou v úzkém kontaktu s kněžími nebo s klérem a ti zastupují širokou obec věřících. Rozhodně jim nemůže být jedno, že se takto kupčí s majetkem, který je v podstatě majetkem církve."

Na závěr zbývá připomenout, že k vydání odcizené památky stačí vedle řádné evidenční karty a fotografie i svědectví důvěryhodné osoby. S tou policie sepíše protokol a na místě památku vydá.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura .

autor: dka
Spustit audio