Účastnické místo na olympijské hry v Paříži vybojoval pro Česko puškař Petr Nymburský, český reprezentant se prvním střeleckým dovednostem učil na Vysočině

15. únor 2023 06:45

Puškař Petr Nymburský se může těšit z ocenění nejlepší světový střelec roku 2022 v třípolohové malorážce. Loni se stal mistrem Evropy a zároveň ovládl finále Světového poháru. Rodák z Pelhřimovska se jako malý kluk učil prvním střeleckým dovednostem právě na Vysočině.

„Tatínek je vášnivý myslivec. Když mi bylo asi pět let, tak přišel, jestli bych si nechtěl dojít vystřelit na zahradě. Tenkrát se vzduchovky,“ vzpomíná na svoje první střelecké pokusy Petr Nymburský.

Tehdy jeho tatínek zřejmě netušil, jakou neobyčejnou vášeň ve svém synovi probudí.

„Mně se to líbilo, tak jsme začali jezdit do kroužků do sousední vesnice a potom postupně taťka založil klub téměř z ničeho a nebral tam děcka ze školy z Černovic,“ pokračuje nejlepší světový střelec roku 2022 v třípolohové malorážce. Klub v Černovicích na Pelhřimovsku patřil podle Nymburského jednu dobu k těm nejlepším v celé zemi.

Sedmadvacetiletý puškař se nejdřív stal mistrem Evropy a v třípolohové střelbě z libovolné malorážky pak také ovládl finále Světového poháru. Díky zisku titulu mistra Evropy vybojoval pro Českou republiku účastnické místo pro olympijské hry v Paříži v roce 2024.

autor: Jan Kodet
Spustit audio

Související