U2 (1)

5. květen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V dalších dílech našeho pátrání po náboženských kořenech rokenrolu si budeme povídat o skupině U2. V britském hudebním tisku vyvolalo velké překvapení zjištění, že 3 členové této skupiny, kterou nahoru vynesla agresivní postpunková vlna, jsou křesťané. Jejich křesťanství navíc nebylo nic neurčitého nebo utajeného. Naopak, jejich víra byla klíčem k porozumění jejich hudbě.

Ve svém prvním rozhovoru pro tisk v březnu 1979 řekl Bono, že se U2 zabývají takovými duchovními otázkami, kterých se dotkne jen velmi málo kapel. Pro společenskou rubriku časopisu New Musical Expres v kolonce oblíbená četba uvedl Bibli na prvním místě. Rockoví publicisté byli zmatení, hudba U2 se jim líbila, ale křesťanství považovali za něco, co odporuje duchu rokenrolu. Členové U2 se znali už ze střední školy v Dublinu a v době svých studií prý díky výbornému učiteli náboženství se začali o křesťanství hlouběji zajímat. V zemi, kde mladí lidé často církev kritizují, že nejde s dobou, bylo výjimečné, když někoho vzrušovala hudba Sex Pistols i četba Bible. Kamarádi je varovali před charismatiky. Charismatici je varovali před punkrockem, ale U2 si šli svou vlastní cestou.

Tradiční obrácení rockové hvězdy přichází tehdy, když už visí na konci lana, zklamaná bohy slávy, sexu a peněz. V případě U2 to bylo jinak. Jejich obrácení proběhlo už v dospívání při hledání smyslu existence. Začali hrát s přesvědčením, že by svou hudbu neměli přizpůsobovat očekávání světského publika.

Druhé album U2 October, vydané roku 1981, odráží jejich prvotní přístup k záležitostem víry. Nebyla to gospelová hudba, ale hudba, ve které byl vyhrazen prostor pro duchovní rozměr. V tu dobu procházeli 3 křesťané v kapele krizí svědomí, zda budou schopni dostát Kristovým nárokům a zároveň být rockovými hvězdami. Tuto otázku řešili tím, že jak říkali, nechávali Pána aby vedl jejich hudbu. Aby vedl i to jak se oblékají, jaké píšou texty. Za vším rozhodováním stojí Pán a oni jsou přesvědčení, že nejužitečnější mu budou na špičce svého oboru. Pán chce, aby byli tam, kde skrze ně může jednat. Úvodní píseň Gloria z alba October vyjadřuje tuto odevzdanost. Zdůrazňovala skutečnost, že člověk, který touží, aby v něm žil Kristus, musí nejprve nechat zemřít své vlastní já. V textu, který Bono napsal přímo ve studiu, se rozpomněl na gregoriánský chorál, takže píseň vyústila ve spontánní modlitbu: "Pane, jestli mi něco patří, dám to tobě."

U2: October (1981)

Ve zvukové podobě příspěvku byly použity ukázky z písní:

Wanderer
Fire
Gloria

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.