U Papuy-Nové Guineje udeřilo silné zemětřesení, škody nezpůsobilo

5. květen 2015

Papuu-Novou Guineu zasáhla série zemětřesení. Největší otřesy měly sílu 7,4 stupně Richterovy škály, po nich následovaly další záchvěvy těsně pod šesti stupni. V Tichomoří kvůli tomu varovali před cunami, ta ale žádné větší škody nenapáchala, stejně jako samotné otřesy.

Země se otřásla dohromady šestkrát. Epicentrum nejsilnějších otřesů bylo v pobřežních vodách u ostrova Nová Británie na východě Papuy-Nové Guineje.

Právě tuto oblast zasáhlo několik slabších zemětřesení už minulý týden. To dnešní ale bylo natolik silné, že ho pocítili i v 700 kilometrů vzdáleném hlavním městě Port Moresby, kde se lehce třásly výškové budovy a v obchodech padalo zboží z pultů.

Žádné vážnější škody ale nejsou hlášené. Na některých místech tichomořského státu pouze popraskaly zdi a byly přerušeny dodávky elektřiny.

Větší potíže nezpůsobila ani přívalová vlna, která podle varování úřadů mohla zasáhnout ostrovy v okolí asi tří set kilometrů od epicentra. U přístavního města Rabaul lidé pozorovali cunami vysokou necelý metr, informovala agentura AP.

V Papui-Nové Guineji jsou zemětřesení běžná. Země leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky.

autoři: pan , znk
Spustit audio