U Loun přišli dobrovolníci stavět pravěký dům i v mraze

18. březen 2018 10:55

Ani padající sníh ani mráz neodradily dobrovolníky od stavby pravěkého domu v archeologickém skanzenu v Březně u Loun. Pomáhali na stavbě kopie pravěkého domu.  

Desítka pomocníků štípala dubové destičky, které pokryjí střechu.  V domě, který zatím sestává z dřevěné konstrukce a střešních trámů, je zapotřebí dokončit střechu z dubových šindelů a postavit stěny z hlíny. Skanzen chce pravěký dům představit návštěvníkům ve druhé polovině května.

„Dům je z mladší doby kamenné,“ vysvětlil  archeolog Daniel Štolc..  Staví se na přesně na místě, kde stál před zhruba sedmi a půl tisíci lety. Jeho základy našli a prozkoumali archeologové  v 70. letech minulého století.

Dobrovolníci připravují šindele pro pravěký dům v Březně u Loun

Dům je 14 metrů dlouhý, zhruba 7 metrů široký.  A jak se znovu staví, když nejsou plány, jen základy? „Na základě etnografických a archeologických pramenů si trochu vršek nad zemí vymýšlíme,  rekonstruujeme,“ dodává Daniel Štolc.

Stavba vzniká právě díky pomoci dobrovolníků, jak vysvětlila Karolína Klinecká z archeoskanzenu. „Většinou jsou to lidé z blízkého okolí. Teď tady přitesávají prkénka na střechu. Až bude hotová alespoň nad stěnami a oteplí se, začneme s výplněmi obvodových stěn.“ Budou z hlíny nebo mazanice, tedy směsi hlíny, písku, jílu a případně nějakého organického materiálu.

Brigádníci si v minus pěti stupních Celsia rozdělali uprostřed pravěkého domu oheň, aby měli kde ohřát zkřehlé ruce. „Dělám třísky, abychom mohli oheň rozpálit, teprve ho rozfoukali,“ řekl brigádník Jakub.

Dubové šindele na střeše rekonstrukce domu z doby kamenné u Loun

Na stavbě se pracují dobovým způsobem. Tak se pokládá i střešní krytina. „Ta je doložená ze Švýcarska, z doby bronzové. Je připevněná drobnými dřevěnými kolíčky. Pro jistotu ji ale připevňujeme i vruty a stavbu tak jistíme, aby střecha nespadla a případně nezranila budoucí návštěvníky,“ upřesnil ještě Daniel Štolc.

Na výrobu celého pravěkého dobu je zapotřebí zhruba sto kubíků dubového dřeva.

Stavba pravěkého domu v archeologickém skanzenu v Březně u Loun
Dobrovolník na stavbě pravěkého domu ve skanzenu v Březně u Loun
Spustit audio