U libereckého soudu se opět zpovídá komunistický exposlanec Vondruška

18. říjen 2013

U Okresního soudu v Liberci by dnes mohl padnout verdikt v případu, který se vleče už řadu let. Bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška je v něm obžalován, že počátkem 80. let jako dozorce v nechvalně proslulé minkovické věznici bil politického vězně Jiřího Wolfa. Vondruška obvinění popírá a už jednou byl zproštěn obžaloby. Odvolací soud ale případ znovu vrátil do Liberce, kvůli údajným nedostatkům v hodnocení důkazů.

U soudu dnes vypovídal bývalý vězeň z Minkovic, který se před více než 30 lety pokusil z tohoto vězení uprchnout. Vybral si při tom dobu, kdy sloužil jako vojenský psycholog Josef Vondruška. To proto, že ho odsouzení považovali prý za nejzlejšího bachaře.

Svědek potvrdil, že odsouzení v Minkovicích dostávali obuškem a že ho Vondruška věšel za pouta na katru do průvanu, kde musel být osm hodin bez možnosti jít se najíst nebo na toaletu.

Poté se četla výpověď jiného bývalého odsouzeného, který se kvůli zdravotním problémům nemohl dostavit osobně. Ten uvedl, že ho Vondruška jednou v umývárně zbil do krve.

Soud už má tedy čtyři výpovědi svědků, které přímo nebo nepřímo potvrzují, že byl Josef Vondruška brutální a že vězně mlátil.

Naopak bývalí bachaři sice označují Vondrušku za člověka, který až pedantsky vyžadoval od vězňů poslušnost, ale že by se choval brutálně, prý nikdy neviděli.

„V prvním slyšení k tomu soud přistoupil tak, že jediným důkazem je výpověď Jiřího Wolfa, která se ještě měnila. A že to není možné žádným způsobem dokázat. Z pohledu právní kontinuity to může znít jako důkazní nouze. Dnes je nová informace, že o bití vypovídají další vězni,“ říká Tomáš Bursík, historik z archivů ministerstva vnitra, a pokračuje:

„Já se ale domnívám, že i jedno svědectví politického vězně, k tomu motáky, které se tehdy z věznice dostaly, mohou být důvodem k nějakému trestu. Ale já nejsem soudce, dívám se na to z pohledu historika a obyvatele České republiky.“

Úřad dokumentace vyšetřování zločinů komunismu i liberecký státní zástupce podle něj v kauze staré bezmála čtvrt století udělali, co mohli.

„Není úplně nejhorší výsledek, když se bachař z 80. let dostane před soud. A už je na posouzení důkazů, zda je, či není vinen. Takových případů zas tak moc není,“ dodává Bursík.

autoři: Ivana Bernáthová , mak , kap
Spustit audio